Историческо! Премиерът на Нидерландия Марк Рюте ще управлява за четвърти пореден мандат 18.03 | 09:40

Огромна част от одобрението към него в момента идва заради подхода му към справянето с пандемията от коронавирус

От iNews.bg

Досегашният премиер на Нидерландия - Марк Рюте - е на път да спечели исторически четвърти мандат. Това съобщава "Ройтерс", като се позовава на първите екзит полове от изборите, които продължиха три дни.

Към момента прогнозите са, че Рюте получава 36 места от общо 150 в долната камара на нидерландския парламент.

Веднага след неговата Народна партия за свобода и демокрация се нарежда партия "Демократи-66" с прогноза за 27 места в парламента. Трета е Партията на свободата със своите 17 депутатски места.

На четвърто място се нарежда Християндемократическата партия с 14 места, а на пето - лявоцентристката Партия на зелените с 8 места. С толкова депутатски мандати е и Социалистическата партия на Нидерландия.

Пъстрият състав на бъдещия нидерландски парламент не изненадва специалистите, посочват още от "Ройтерс". В страната традиционно управляват разнообразни коалиции, чието сформиране понякога отнема месеци.

Рюте от своя страна управлява от 2010 г. и ще се превърне в най-дълго управляващия премиер.

Огромна част от одобрението към него в момента идва заради подхода му към справянето с пандемията от коронавирус. Нидерландия предприе богат набор от гъвкави мерки и така наречените "меки локдауни", но избегна масовото затваряне и тоталния локдаун.

Пред "Гардиън" Рюте заявява, че доверието, което са му гласували нидерландските граждани, му дава невероятна увереност. "Имам енергия за още 10 години поред", допълва той.

Водещи