Италиански депутат: Нашата мафия отдавна е пуснала корени в България и Румъния 09.04 | 16:37

Държавите в Източна Европа са удобен плацдарм за тъмни сделки, казва Франческо Форджоне

От iNews.bg

Организациите на италианската мафия отдавна са се настанали във всички страни на Източна Европа – преди всичко в България и Румъния. Това коментира пред германския вестник ”Ди Велт” председателят на Комисията за борба с мафията в римския парламент Франческо Форджоне, предаде бТВ. Изданието обръща внимание на темата в друга връзка – оказва се, че голям процент от мафиотските операции в източноевропейските държава се контролират от мафиотските кланове не пряко, а през сложни схеми във ФРГ, където са влезли преди десетилетия чрез гастарбайтерите и никой не им е обръщал сериозно внимание. Има съмнения, че организирани престъпни групи си купуват влияние в германски медии и в политическите среди.

За поредния възход на италианската мафия в Европа се заговори след убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцияк. Той работеше по материал именно за връзките на италианската организирана престъпност с местни политици, в точва число – и близки до управляващите.

Интересите на мафията са "едни и същи навсякъде по света”, допълва пред германското издание експертът: "Мафията иска да печели от всевъзможни финансови транзакции, пране на пари, инвестиции и нелегална търговия от всякакъв характер”. По думите му "превъртането” на гигантските суми става през сделки с недвижими имоти и на борсата. Според Форджоне мафията е разпростряла пипалата си чак до "Газпром”, а до нейния клан "Корлеоне” може да се проследи скандал с отровни отпадъци в Румъния.

В последно време апетитите на мафията са насочени и към структурните фондове на ЕС, средствата от които бавно се пренасочват от южния фланг на Европа към източноевропейските членки на ЕС. За Ндрангета, която разполага с огромни средства, е като детска игра да си купи и политическо влияние в тези страни, обяснява Форджоне.

"Това е познатият механизъм на корупцията - мафията подкупва политици, за да си осигури безнаказаност. А за политиците в региона парите на мафията са добре дошли, защото с тях обслужват своята клиентела и финансират предизборни кампании”, казва италианският експерт.

Франческо Форджоне предполага, че експанзията на италианската мафия към Източна Европа започва веднага след падането на Берлинската стена. Показателни в това отношение са думите на един бос на мафията, казани от него на съдбоносната дата 9 ноември 1989 година: "Стената падна. Тръгвайте веднага към Берлин и купувайте на Изток всичко, което се продава", заповядва той в подслушан от полицията разговор.

Фактът, че мафията разширява своя бизнес в Източна Европа, си личи и по това, че търговията на наркотици и оръжия се завръщат в България, Румъния, Албания и Черна гора.

Страните от Източна Европа, включително и членуващите в ЕС, често предлагали "сигурен терен” за нелегални сделки, защото законодателството, методите на издирване, както и сътрудничеството в борбата срещу организираната престъпност, са далеч по-слабо развити, отколкото в Италия и страните от Западна Европа", заключава Франческо Форджоне.

Водещи

Най-четени