Италиански съд разпореди разрушаването на българско гето 18.02 | 16:20

От 8 години там живеят роми, които работят „на черно“. Така проблемът няма да се реши, казва Марин Райков

От iNews.bg

Хиляди български граждани, които живеят в т.нар. "Гето на българите" в италианския град Фоджа, ще трябва да напуснат импровизирания си лагер, който се намира в покрайнините на града. Причината е, че съдът е постановил гетото да бъде премахнато, съобщи БТВ. Там живеят над 1000 български роми, като заселването започва да става преди 8 години.

Повечето от тях работят "на черно” в местната икономика. В същото време живеят в кошмарни условия - няма тоалетни и бани, отопляват се с горене на гуми и отпадъци и т.н., предаде КРОСС. В района има опасност от епидемии и замърсяване на околната среда, а кражбите и криминалните случаи със замесени българи се увеличават.

Българският посланик в Рим Марин Райков е скептичен, че проблемът може да бъде решен. "Те са там, защото има търсене на техния труд. Дори гетото да бъде разформировано, то ще се пренесе на друго място", смята Марин Райков. Според него със затоплянето на времето сънародниците ни отново ще се върнат в района и настоява да се изгради легален лагер.

Българите са търсени на черния пазар, защото получават едва 15-20 евро на ден. Въпреки ниското заплащане те не желаят да се върнат в България.

Водещи

Най-четени