Италия забрани търсенето на сурогатно майчинство в чужбина 18.10 | 16:45

По този начин се реализира още една точка от предизборната програма на управляващата партия „Италиански братя“

От iNews.bg

В сряда горната камара на италианския парламент – Сенатът, прие законопроект, с който се забранява на италиански двойки да прибягват до сурогатно майчинство зад граница. По този начин се реализира още една точка от предизборната програма на управляващата партия "Италиански братя" и в частност на премиера Джорджа Мелони, съобщиха италиански медии, световните агенции и редица френски, британски и американски издания. В подкрепа на законопроекта гласуваха 84 италиански сенатори, а против бяха 58 от опозиционни партии. Нито един сенатор не гласува с "въздържал се".


Новината за прокарването на законопроекта в парламента остана в сянката на новините за одобрението от правителството на Мелони на проектобюджета на Италия за 2025 г. и за началото на практическото прилагане на италианския план за изнесени миграционни центрове в Албания.

На 26 юли миналата година законопроектът за забрана за италианците да прибягват до услугите на сурогатни майки зад граница беше одобрен и в долната камара на италианския парламент – Камарата на депутатите.

Законопроектът разширява параметрите на съществуващата от 2004 г. в страната забрана за сурогатно майчинство. Досега италианските двойки я избягваха, като отиваха в чужбина, в страни като САЩ, Канада или пък Украйна, където подобни забрани няма. Там, доброволно или пък срещу заплащане, те си осигуряваха сурогатна майка, която да износи техните деца.

По силата на законопроекта, приет от Сената в сряда, сега всеки, който прибягва до сурогатното майчинство в Италия и зад граница, може да получи присъда от 3 месеца до 2 години затвор и глоба от 600 000 до 1 милион евро, припомнят Франс прес и Ройтерс.

"С одобряването в Сената на проектозакона, който превръща в универсално престъпление наемането под наем на майчина утроба, той вече се превръща в закон. Това е един нормативен акт, който е плод на здравия разум срещу превръщането на женското тяло и на децата в стока. Човешкият живот няма цена и не е разменна стока", написа в профила си във Фейсбук италианският премиер Мелони след гласуването на законопроекта.

Тя не за първи път прави подобни изявления. Още с идването си на власт, а и преди това, Мелони определи сурогатното майчинство като нехуманна практика, при която децата са третирани като продукти в супермаркет. Това нейно мнение е подкрепяно изцяло от нейните коалиционни партньори.  

След гласуването в сряда в Сената италианската министърка на семейство Еуджения Рочела, известна с позициите си против абортите, против ЛГБТ общността и сурогатното майчинство, заяви, че приемането на законопроекта "поставя Италия в авангарда на страните по света по отношение на защитата на човешките права", предаде Франс прес.  

Италианската опозиция определи законопроекта като ненужен, противоконституционен, насочен срещу децата и срещу еднополовите двойки, отбелязва АНСА.

Във вторник, ден преди приемането на законопроекта, пред сградата на Сената в Рим се проведе демонстрация. Участниците в нея казаха, че с новия нормативен акт правителството вреди на онези, които имат деца, сред които са както и хетеросексуални, така и еднополови двойки.

В Италия по принцип еднополовите двойки нямат право да сключват брак, а само граждански съюзи. В допълнение еднополови двойки нямат право и да осиновяват деца, посочва Франс прес. В Италия освен това медицински асистираното оплождане, при което дарена яйцеклетка или сперматозоид се използват за оплождането, е легално за хетеросексуалните двойки, но не и за самотните майки, нито за еднополовите двойки, припомня още Франс прес.

Водещи

Най-четени