И Израел започна да атакува ООН 21.12 | 14:14

Това е дом на лъжите, каза Нетаняху по адрес на световната организация

От iNews.bg

След САЩ и Израел започна да атакува ООН във връзка със скандалите около признаването на Йерусалим за столица на страната и позицията на световната организация по въпроса. Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече ООН "дом на лъжите". Това се случипреди гласуването в Общото събрание на организацията на резолюция, отхвърляща признаването от страна на САЩ на Йерусалим за столица на Израел, предаде БГНЕС.

"Държавата Израел категорично отхвърля това гласуване, дори преди да се проведе", каза той на церемония в южната част на Израел. "Отношението към Израел от много нации в света, на всички континенти, се променя извън стените на ООН и в крайна сметка ще се проникне и в ООН – дом на лъжите", каза той. Общото събрание на ООН ще проведе извънредна сесия по-късно в четвъртък, за да гласува проекторезолюция, на която Съединените щати наложиха вето в Съвета за сигурност в понеделник, след като всичките останали 14 членове на съвета гласуваха "за". В навечерието на гласуването американският президент Доналд Тръмп подхвърли, че може да има ответни действия срещу страните, които подкрепят проекта, предложен от Йемен и Турция от името на арабските и мюсюлманските страни.

"Йерусалим е нашата столица, ние ще продължим да строим в нея, и посолствата на страните, водени от САЩ, ще се преместят в Йерусалим", каза Нетаняху, благодарейки на Тръмп и посланика на САЩ в ООН Ники Хейли за "заставането до Израел и истината". "Йерусалим е столица на Израел, независимо дали ООН го признава или не", каза Нетаняху. "Отне 70 години, докато САЩ официално го признаят и ще отнеме още много години, докато ООН не го признае." Решението на Тръмп на 6 декември да признае Йерусалим като столица на Израел и да премести американското посолство от Тел Авив се сблъска с международен консенсус, предизвиквайки протести в мюсюлманския свят и беше широко подложено на осъждане.

Водещи

Най-четени