И лидерите на държавите членки казаха „да“ на старта на преговорите със С.Македония и Албания 27.03 | 11:05

Първата междуправителствена конференция трябва да се проведе колкото е възможно по-скоро, гласят заключенията

От iNews.bg

Държавните и правителствените лидери на Европейския съюз одобриха започването на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, предаде БГНЕС.

Одобряваме заключението на Съвета на ЕС от 25 март относно процеса на разширяване, стабилизация и асоцииране, се казва в официалната декларация от срещата на върха. Преди три дни външните министри на ЕС приеха заключенията на ниво посланици, които дадоха зелена светлина за започване на преговорите с РС Македония и Албания. Вчера всичките 27 страни от ЕС се съгласиха, че обновената методология на Еврокомисията за предприсъединителни преговори е задоволителна и че реформаторският процес в РС Македония отговаря на условията за започване на преговори.

Първата междуправителствена конференция трябва да се проведе "колкото е възможно по-скоро”, гласяха заключенията на страните членки. Преди това Еврокомисията трябва да изготви преговорна рамка, която също трябва да бъде одобрена от страните членки. Заради неяснотите поради пандемията засега никой не се ангажира със споменаването на конкретни дати.

В началото на тази година Европейският съюз промени процедурата за преговори за приемането в ЕС. Ако по-рано началото на тези преговори непременно трябваше да завърши с приемането на държавата и процесът беше напълно необратим, то сега Европейският съюз получи законното право да се откаже от преговорите, да ги спре или да започне отново процеса на преговори по отделни направления в случай на незадоволителни резултати. Въвеждането на тези промени в преговорния процес е позволило да се получи съгласието на Франция и Холандия за започване на преговори с Албания и Северна Македония.

Съветът на ЕС не можа да постигне консенсус относно начало на преговорите с тези страни на 15 октомври миналата година, а впоследствие решение на този въпрос също не беше постигнато на срещата на върха на ЕС, въпреки факта, че преди това Европейската комисия препоръча стартирането на тези преговори.

Снощи българският премиер Бойко Борисов заяви, че подкрепя започването на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония.

Водещи

Най-четени