Канадски съд гледа молбата на САЩ за екстрадиране на финансовия директор на „Хуауей“ 21.01 | 10:45

Китай за пореден път призова Отава арестуваната Мън Ванчжоу да бъде освободена

От iNews.bg

В съд във Ванкувър беше дадено началото на делото срещу финансовия директор на китайския технологичен гигант Хуауей по искането на САЩ тя да бъде екстрадирана от Канада и предадена на американското правосъдие, пише АФП, предаде БГНЕС.

Мън Ванчжоу пристигна в съда с черна рокля на бели точки и отказа коментар преди влизането в залата.

Арестът на Ванчжоу, която е най-голямата дъщеря на милиардера и основател на Хуауей Жън Джънфей, развали отношенията между Китай и Канада.

Китай отново призова Ванчжоу да бъде освободена, а обвиненията срещу нея да бъдат свалени, защото са политически мотивирани.

За да бъде пусната на свобода, "принцесата на Хуауей” трябва да убеди канадския съд, че обвиненията, които й отправят Съединените щати не представляват нарушение в Канада и са политически мотивирани.

САЩ обвиняват Мън Ванчжоу в нарушение на американските санкции срещу Иран, което е можело да подведе една от най-големите банки в света да попадне под ударите на ембаргото.

Американските прокурори твърдят, че Вънчжоу е подвела банка Ейч Ес Би Си (HSBC) какви са отношенията на Хуауей с базираната в Иран фирма Скайком (Skycom), като по този начин е изложила HSBC да наруши санкциите на САЩ срещу Иран.

Китайката отхвърля обвиненията. Тя беше освободена под гаранция и живее в едно от двете си имения в Канада, докато върви делото.

Адвокатите на китайката ще защитават тезата, че информацията която е дала на HSBC не представлява измама, а само опит на САЩ да наложи обявеното от самите тях финансово ембарго на Иран, в което Канада не участва.

Основателят на Хуауей Жън Джънфей каза, че арестът на дъщеря му е част от план на САЩ да смачкат компанията му, която те смятат за заплаха за сигурността им.

Арестът на Мън Ванчжоу забърка Канада в борбата между САЩ и Китай, предизвикана от стремителното разрастване на глобалното влияние на компанията Хуауей.

Няколко дни след задържането на китайката, двама канадци бяха арестувани в Китай и обвинени в шпионаж – ход, който се смята за директно отмъщение.

Канада се оказа забъркана и в търговската война между САЩ и Китай, като износът на земеделска продукция за азиатската страна беше ограничен.

Когато дойде на власт през 2015 г., канадският премиер Джъстин Трюдо посочваше задълбочаването на икономическите връзки с Китай като едно от своите намерения.

Сега Трюдо разчита на американците да помогнат за решаване на кризата. Според местни медии, той е призовал Доналд Тръмп да не подписва търговската сделка на САЩ с Китай, докато не бъде решен въпроса с Мън Ванчжоу и двамата арестувани канадци в Китай.

Въпреки това, Тръмп подписа първата част от търговското споразумение.

Бившият канадски премиер Жан Кретиен и бившия вицепремиер Джон Менли призоваха Трюдо да размени Мън за двамата арестувани канадци и да нормализира отношенията на страната с Китай.

Критици на тази идея подчертават, че това ще окуражи прилаганата от Китай тактика на "дипломация със заложници”.

Водещи

Най-четени