Китайската икономика ще спре да расте, предупреждава Световната банка 31.03 | 11:34

Кризата около коронаворуса ще докара до бедност 11 млн. души в Източна Азия

От iNews.bg

Икономическата криза в резултат от пандемията коронавирус може да доведе до спиране на растежа на Китай, като доведе до бедност 11 милиона души в Източна Азия, предупреди Световната банка, предаде БГНЕС.

Пандемията причинява "безпрецедентен глобален шок, който може да спре растежа и да увеличи бедността в целия регион”, каза Аадитя Матуо, главен икономист на Световната банка за Източна Азия и Тихия океан.

Дори и при най-добрия сценарий, в региона ще се наблюдава рязък спад в растежа, като ръстът на Китай ще се забави до 2,3% от 6,1% през 2019 г., според доклад за въздействието на пандемията върху региона.

Тъй като две пети от световното население е поставено под някаква форма на блокада, бизнесът е спрял, а транспортът – забавен, страната, в която започна пандемията, може да избяга от рецесия, но въпреки това ще претърпи рязко забавяне на икономиката си.

Само преди два месеца икономистите на Световната банка прогнозираха, че показателите на Китай ще нараснат с 5,9% тази година, което би било най-лошото му представяне от 1990 г. насам.

Сега втората по големина икономика в света е изправена пред по-ужасни перспективи, отразени в рекордното свиване на производствената дейност през февруари и промишлено производство, които паднаха за първи път от 30 години насам.

"Пандемията засяга дълбоко икономиките на региона, но дълбочината и продължителността на шока са необичайно несигурни”, се казва в доклада, като се отбелязва, че регионът вече е разклатен от търговския конфликт със САЩ.

"Задържането на пандемията би позволило възстановяване, но рискът от траен финансов стрес е висок дори след 2020 г.", предупреди Световната банка. "Най-уязвими са държавите, които разчитат в голяма степен на търговията, туризма и стоките; те са силно задлъжнели; и разчитат на променливи финансови потоци.”

Дори в най-добрия случай, белязан от рязко забавяне, последвано от силно възстановяване, 24 милиона души по-малко в региона ще избягат от бедността, се казва в доклада. Но още 11 милиона души биха могли да бъдат доведени до бедност при по-негативните перспективи, където има силно икономическо свиване, последвано от бавно възстановяване.

Световната банка призова за решителни действия с приоритет върху ограниченията, но и на мерките за овладяване на шока за изгубените заплати на домакинствата. Матуо заяви, че не е късно да следваме примера на Корея за увеличаване на тестовете и ограниченията, така че икономиките да могат да започнат да се връщат към нормалното по-бързо.

"Това не е космическа наука. С малко помощ дори по-бедните страни могат да го направят.” 

Водещи

Най-четени