Китайският вирус вече отне 80 живота 27.01 | 12:05

Местните здравни власти са притеснени от възможността той да мутира

От iNews.bg

80 са вече жертвите на коронавируса в Китай. Властите взеха решение за удължаване на празничните дни за Китайската нова година като част от усилията за ограничаване на разпространението на заразата, предаде БНТ.

"Държавната комисия по въпросите на здравеопазването има сведения от 30 провинции, където броят на заразените е 2 744 души, от които 461 са в тежко състояние. Излекуваните са 51. 5 794 са предполагаемите случаи, а 32 799 души са били в близък контакт с болни", обяснява Сон Сули от Държавна комисия по въпросите на здравеопазването на Китай:.

Здравните власти в Китай предупредиха, че коронавирусът е заразен още в инкубационния период, преди да се появят симптомите. След като вирусът беше изолиран, китайските власти започнаха разработването на ваксина срещу него. Едно от големите притеснения на учените е способността му да мутира.

Китай реши да удължи с три дни - до 2 февруари, почивните дни по повод Лунната нова година като част от мерките за ограничаване разпространението на вируса.

Китайският премиер Ли Къцян посети огнището на коронавируса. Ухан е блокиран, а други китайски градове наложиха забрана за пътуване.

Извън Китай потвърдените случаи са 42, но засега нито един не е завършил фатално.

Водещи

Най-четени