Китай продължава да настоява за здравен QR код за пътуващите по света 03.12 | 11:07

В основата на идейния механизъм е взаимно признаване на различни данни, включително PCR-и

От iNews.bg

Планът на Китай за създаването на международен механизъм за взаимно признаване на "здравния код", улесняващ трансграничните пътувания, предвижда използването на унифициран QR-код, предаде БГНЕС. Той не изисква използването на единна платформа или свързване на базата данни на различните държави, като по този начин личната информация за гражданите ще бъде защитена.

От Министерството на външните работи на Китай съобщиха за РИА Новости, че президентът Си Дзинпин е излязъл с инициатива по време на срещите на Г-20 и на форума на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество за създаване на международен механизъм за взаимно признаване на "здравните кодове". Пред участниците в конференциите той представил плана на Китай по изграждането на новия ред за сигурно, здравословно и регламентирано придвижване на хората. По двустранен път Пекин е предоставил на заинтересованите държави конкретните идеи и технически решения, като поддържа контакт със заинтересованите страни по този въпрос. От китайското външно министерство подчертават, че в основата си механизмът включва взаимно признаване на различните видове информация, включително данните от PCR-тестовете и защитения личен QR-код, който да важи за всички държави – участнички в механизма. Според предложения от Китай план, правителствените служби на различните държави ще бъдат задължени да предоставят унифициран код на напускащите страната хора, който може да бъде на хартиен или на електронен носител.

QR-кодът ще се проверяа при качване в самолет, на граничните пунктове и при влизане в друга държават. По този начин контролните органи в отделните страни ще трябва само да сканират кода, за да получат необходимата информация, а на пътуващия няма да се налага да представя допълнително документи за резултатите от тестовете и кога са направени.

Споразумението за взаимно признаване на "здравните кодове" трябва да бъде плод на пълноценни друстранни преговори, като държавите няма да бъдат задължени да използват единна платформа и да свързват своите база данни.

Подчертава се, че в процеса на осъществяване на този механизъм личната информация на гражданите ще бъде напълно защитена.

Китай е готов да работи със заинтересованите държави върху създаването на ред за здравословно, безопасно и регламентирано придвижване на хората, подчертават от министерството.

Според анализатори, взаимното признаване на "здравни кодове" би означавало доверие в медицинската система, противоепидемиологичните мерки и стандартите на отделните страни, което би подпомогнало глобалното противоепидемиологично сътрудничество и би поставило основата за окончателна победа в борбата с епидемията. 

Водещи

Най-четени