Кои са тези хора, от какво бягат и къде отиват? 09.09 | 15:33

Милиони са без дом, милиони са станали жертви

От Йоанна Димитрова

Това е ерата на насилието в Близкия изток и Северна Африка, с девет граждански войни, водени на територии от Пакистан до Нигерия. Ето защо има толкова много хора, бягащи и борещи се за живота си. Половината от населението на Сирия - 23 милиона, са били принудени да напуснат домовете си, а четири милиона са станали бежанци в съседните страни, пише The Independent. 

Около 2,6 милиона иракчани са били прогонени от "Ислямска държава" през последната година. Незабелязано от външния свят, около 1,5 милиона души са били разселени в Южен Судан.

Други части на света, особено в Югоизточна Азия, са станали по-спокойни през последните 50 години, но в по-голямата част между планините Хиндукуш и в западната част на Сахара, религиозни, етнически и сепаратистки конфликти разкъсват страните една от друга. Навсякъде държавите се отслабени или са подложени на атака, а в много от тези места, екстремните сунитски ислямистки бунтове са във възход. ИД използва терора срещу цивилни граждани, за да предизвика масови бежански вълни.

Друга особеност на тези войни е, че никоя от тях не показва никакви признаци за край, така че хората да могат да се завърнат по домовете си. Повечето сирийски бежанци, избягали в Турция, Ливан и Йордания през 2011 и 2012 година, са вярвали, че войната скоро ще приключи. Последните няколко години, обаче те са разбрали, че това няма да се случи и че трябва да се стремят да намерят дома си някъде другаде. 

Водещи

Най-четени