Колко струва един по-добър свят ли? Около 5 трилиона долара 04.08 | 14:06

Нашето поколение ще е първото, което може да пребори крайната бедност, според ООН

От Филипа Тодева

Държавите членки на ООН са постигнали съгласие по новата програма за развитие в следващите 15 години, която призовава за намаляване на бедността и глада, равнопоставеност между половете, както и за незабавна борба с климатичните промени, предаде AP.

Проектът на споразумението очертава 17 задачи със 169 конкретни цели по въпроси като ликвидирането на бедността във всичките ѝ проявление и навсякъде, до насърчаването на качественото образование и достъпа до качествена енергия, при защитаване на околната среда.

"Ние можем да бъдем първото поколение, което ще стигне до край в борбата с бедността, и последното поколение, което ще премахне последиците от глобалното затопляне преди да е станало твърде късно", заяви генералният секретар на ООН Бан ки Мун.

Документът, наречен "Трансформация на нашия свят: Програма за устойчиво развитие 2030 г." ще бъде приет на срещата на върха на ООН точно преди годишната среща на лидерите през септември. Тогава повече от 160 държавни лидери ще бъдат говорители по време на тридневна среща, включително ръководителите на Китай, Русия, Иран и Франция.

Неправитествени организации като WWF изразяват задоволство от документа, който предвижда насърчаване на икономическия растеж и едновременно с това опазване на околната среда.

В последния си доклад за изпълнение на Целите на хилядолетието генералният секретар на ООН отчете, че над 1 млрд. души по света са били изведени от състоянието на крайна бедност за последните 15 години, повече млади момичета имат достъп до образование, откогато и да било, а успехът в борбата със СПИН, е безпрецедентен.

Но все още единствената цел на хилядолетието, която е изпълнена, е намаляване на бедността, което се дължи основно на икономическия растеж в Китай. По данни на ООН с по-малко от 1,25 долара на ден разполагат хората в в Южна Азия и субсахарска Африка и 60% от населенията на Индия, Нигерия, Китай, Бангладеш и Конго.

За да се пребори с тези проблеми обаче ООН се нуждае от огромни средства. Необходими са между 3,5 и 5 трилиона долара за следващите 15 години.

Водещи

Най-четени