Конфликт на интереси при двама от предложените за нови еврокомисари 26.09 | 15:00

Правната комисия на Европарламента препоръчва нови номинации

От iNews.bg

Правната комисия на Европейския парламент реши, че румънската кандидатка за еврокомисар Рована Плумб и унгарският кандидат Ласло Трочани са в конфликт на интереси и препоръча на новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайен да вземе мерки по двата случая. Според запознати това може да означава, че те трябва да бъдат сменени, предаде БНР.

Комисията изслушва Плумб и унгареца, на който е възложен ресор "Съседство и разширяване", Ласло Трочани за потенциален конфликт на интереси. Плумб отговаря защо не е декларирала два изтеглени заема на стойност близо 1 млн. евро, а Трочани – на въпроси за юридическа кантора, която е основал през 1991 г. 

Според запознати Плумб е заявила пред комисията, че е взела два заема. Първият, изтеглен през 2007 година, е от 800 хиляди евро, за да си построи семейна къща. Тя е уточнила, че по договор трябва да го изплати през 2030 година, но вече е внесла по-голямата част от парите. Вторият заем, който е малко над 100 хиляди евро, е за финансиране на европейска избирателна кампания, който ще бъде възстановен от държавата, тъй като румънските социалисти са минали прага от 3,5 на сто.

Водещи

Най-четени