Коронавирусът е открит в още държави 26.02 | 06:46

Австрия, Хърватия, Швейцария, Алжир и Бразилия потвърдиха за случаи на COVID-19

От iNews

Още няколко европейски държави обявиха първи случаи на заразени с коронавирус. Предполага се, че всички те са свързани с епидемията в Италия.

Австрия, Хърватия и  Швейцария вече обявиха, че случаите са свързани с хора, които са били в Италия. Същото направи и Алжир.

Първи положителен тест за вируса е направен в Латинска Америка, а именно - завърнал се от Италия жител на Бразилия.

През последните дни Италия се превърна в най-засегнатата страна в Европа с повече от 300 заразени и 11 смъртни случая. Съседните държави обаче решиха, че на този етап затваряне на границите не се налага.

В Българя  в сила са извънредните превантивни мерки срещу коронавируса.

Увеличават се случаите на хора под карантина заради съмнения за заразата с "COVID-19" или защото са се прибрали от потенциално рискови места.

След Пловдив, изолирани пациенти вече има и в София, Сливен, Бургас и Хасково. Сред тях са и много ученици.

Термокамерите по летищата вече са на всички терминали и е създаден алгоритъм за действие при евентуална криза.

Междувременно стана ясно, че кметът на Сан Франциско - Лондон Бийд, е въвел извънредно положение заради коронавируса, койо се разпространява бързо в световн мащаб, макар в американския град да няма регистриран нито един заболял от кованата болест. Това става ясно от официалния сайт на кметството, цитиран от РИА.

Според кмета, въпреки че в града не е потвърден нито един случай на заразен с COVID-19, "глобалната картина се променя бързо" и е необходимо да се "засили готовността".

"Виждаме, че вирусът се разпространява в нови части на света всеки ден и предприемаме необходимите стъпки, за да защитим хората от Сан Франциско от заплахата", цитира изданието.

Извънредното положение ще позволи на градските власти да събират ресурси и персонал, за да ускорят мерките за планиране на извънредни ситуации и да увеличат способността си за бързо реагиране при потенциални случаи на коронавирус в града.

Изявлението на Брийд дойде на фона на предупрежденията на американските здравни служби за възможността от разпространение на вируса в САЩ.

В Китай през изминалото денонщие са регистрирани още 52 смъртни случая от пневмония, причинена от COVID-19, и са открити 406 нови заболели, съобщиха от Държавния комитет по здравеопазване на КНР, пише ТАСС.

Всички смъртни случаи за деня са отчетени в епицентъра на разпространението на инфекцията в провинция Хубей. 401 от 406-те случая на заразяване също са в тази провинция.

От декември досега броят на жертвите на коронавируса възлиза на 2715 души, а потвърдените случаи на заболяването са 78 064.

Към момента общо 45 600 души се лекуват в лечебните заведения на страната, като състоянието на повече от 8 700 от тях се оценява като тежко.

Над 29 700 души са оздравели и са изписани от болничните заведения.

Същевременно, съдйки по данните на здравните власти, в 26 от 31 провинции не са открити нови случаи на заразява, като броят на изписаните от медицинските заведения след проведно лечение бързо нараства.

Понастоящем в страната са потвърдени 57 случая на заболяването, като 40 от тях са пътници, евакуирани от круизния кораб Diamond Princess, поставен под карантина край бреговете на японския град Йокохама.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) отчете, че страните по света твърде късно са започнали подготовка за новия коронавирус, светът просто не е готов за него. Това заяви на пресконференция в Женева ръководителят на съвместната мисия от експерти на СЗО и Китай Брус Ейлуърд, цитиран от Интерфакс.

Той добави, че вероятно твърде бързата реакция на Китай на коронавируса и високопрофесионалното лечение на пациентите в тази страна е дало "невярно усещане за сигурност" на другите държави.

Ейлуърд призова всички страни да бъдат "подготвени в случай, че утре се появи коронавирусът", а именно да осигурят болнични легла, изолирани зони и респиратори при тежки случаи.

"Китай знает, как делать так, чтобы люди не умирали от Covid-19... Но не везде в мире ситуация такая же. Это серьезная болезнь", - отметил Эйлворд.

"Китай знае как да прави така, че хората да не умират от Covid-19... Но не навсякъде по света ситуацията е една и съща. Това е сериозно заболяване", подчерта Ейлуърд.

Превод и редакция: iNews

 

Водещи

Най-четени