Коронавирусът продължава да се разпространява по света 26.03 | 20:03

Във Великобритания починалите са 465, а потвърдените случаи – почти 10 000

От iNews.bg

Коронавирусът продължава да се разпространява в Европа. След Италия, сега Испания стана втората държава в света, в която броят на смъртните случаи надмина този в Китай. Мадрид обяви, че за последното денонощие са починали 655 души, с което общият брой на жертвите в страната достигна 4100.

Във Великобритания починалите са 465, а потвърдените случаи – почти 10 000. Тежко е положението и в Съединените щати със 70 000 заразени и повече от 1000 починали. В китайската провинция Хубей, където вирусът се появи за първи път, няма нито един нов заразен.

Испания удължи извънредното положение с още две седмици, което ще позволи на правителството да налага строгите мерки срещу коронавируса.

"Именно защото изолацията е задължителна, за да се справим с вируса, се изправям пред вас в тази зала, за да поискам разширяване на мерките. Защото в общество на свободни мъже и жени, каквото е испанското, решението за затваряне в нашите домове не трябва да бъде разпореждано или налагано, а одобрено от гражданите чрез законните им представители, каквито са нашите демокрация и конституция", заяви испанският премиер Педро Санчез.

Известният тенисист Рафаел Надал също се включва в борбата с вируса като стартира събирането на 11 милиона евро за Червения кръст. Парите ще помогнат на милион и 300 хиляди души.

"Вие, испанският народ, никога не предадохте спортистите. Вие винаги бяхте до нас – в щастливи и трудни моменти. Вие винаги проявявахте разбиране, когато нещата се объркваха, и винаги споделяхте радостта си с нас. Затова мисля, че е време ние, атлетите, които сме такива най-вече заради вашата подкрепа, да не предадем вас", каза Надал.

Във Франция за последното денонощие са починали 231 души, а заразените са  25 000. С камбанен звън на връх Благовещение страна изрази подкрепата си за медиците и всички, които се борят с коронавируса.

Президентът Еманюел Макрон обяви началото на военна операция, наречена "Издържливост".

"Тя е различна от действащата сега операция срещу тероризма и ще бъде изцяло посветена на помощта за населението за властите в борбата срещу COVID-19", обясни той.

Съединените щати станаха третата най-засегната страна от пандемията след Китай и Италия, като за последното денонощие случаите се увеличиха с над 10 000. На фона на разрастващата се пандемия, Сенатът гласува спасителен пакет за икономиката за 2 трилиона долара – най-големият в американската история. А президентът Доналд Тръмп отново каза, че няма нужда от масово тестване.

"Ако погледнете всички щати, много от тях нямат проблем с вируса. Вярно е, че имаме и големи проблеми, но те са ограничени в някои райони, с голяма гъстота на населението. Защо тогава да изследваме цялата нация", попита американският президент.

В Южна Корея 97-годишна жена стана най-възрастният човек в страната, който се е възстановил от вируса. През март, китайските медии съобщиха, че 100-годишен мъж също е оздравял.

Водещи

Най-четени