Косово не помни такова „тектонично“ обезлюдяване от времето на Османската империя 11.02 | 12:33

Само за последните два месеца 50 000 души напуснаха страната

От Филипа Тодева

Ако минавате през Прищина, загледайте се в тълпите пътници на автогарата. Ще видите стотици чакащи да напуснат страната. Всеки ден повече от 500 души напускат Косово в търсене на по-добър живот на запад. Само от трите общини Подуево, Урошевац и Гниляне са заминали най-малко 30 000 души.

Общо, само за последните два месеца, над 50 000 косовари са напуснали страната. Най-малко 6 000 са деца.

Историци и експерти по демография в Прищина казват, че такова нещо в този регион не се е случвало от периода на Османската империя, предаде БТА.

Професорът по демография д-р Рифат Блаку посочва, че това е бежанска вълна със страшни последици. "Това е тектонично разместване за албанците в Косово", заяви той пред прищинските медии.

Някои твърдят, че от август месец миналата година до днес от Косово са избягали над 100 хиляди души, но официалните лица крият тези данни, докато други твърдят, че тази цифра е много по-голяма и преминава 6% от общия брой на населението на областта, който се оценява на малко под два милиона.

Сред напускащите Косово има най-много албанци, но има и роми и представители на други малцинства. Това масово напускане на Косово е последица от трайната безработица и лошия процес на приватизация, който не откри нови работни места.

Водещи

Най-четени