Косово ще се свърже със С.Македония с жп линия 02.07 | 17:04

Харадинай иска железници още до Албания и Черна гора

От iNews.bg

Косовският премиер Рамуш Харадинай присъства на започването на изграждането на железопътната линия от Прищина към Генерал Янкович на границата с Македония, като подчерта, че това е изключително важно за Косово, тъй като ще го свързва с неговите съседи.

Според Харадинай Косово има забележителен път, но изостава по отношение на железопътната инфраструктура и затова настоява за изграждането на железопътни линии за Албания и Черна гора, предаде БГНЕС.

"Косово може да се гордее с пътната инфраструктура, но изостава по отношение на железопътните линии. Реконструкцията на тази линия до Генерал Янкович е необходима. Имаме железопътни линии със Сърбия и Северна Македония, но не с Албания и Черна гора. За нас е голям интерес да имаме линия Прищина – Дуръс", каза Харадинай.

Според него настоящите предизвикателства пред Косово са потягането на енергийната и водната инфраструктура и липсата на инфраструктура за природен газ.

Представителят на Службата на Европейския съюз в Прищина Луиджи Бруса подчерта значението на безвъзмездните средства от ЕС за региона, като информира, че Косово е получило 10% или около 100 милиона от тези помощи.

Бруса обяви, че ЕС ще продължи да подкрепя такива проекти в Косово, които са важни за регионалната интеграция, и призова властите да се посветят на мерки и реформи в други области на социалния и политическия живот в страната.

Ръководителят на Агенцията за инфраструктура на Косово Агрон Тачи обяви, че проектът, чието изпълнение започна днес, е един от най-значимите за страната, тъй като предвижда изграждането на линия с дължина 150 км, свързваща Косово с региона.

"Този проект е един от най-важните инфраструктурни проекти с най-голяма подкрепа, която Косово получи от ЕС. С този проект се предвижда изграждането на линия с дължина 150 км, която е основната международна линия, свързваща Косово с региона", каза Тачи. 

Водещи

Най-четени