Край на автономна Каталуния! Мадрид отне правата на правителството на Пучдемон 21.10 | 16:35

Рахой уволнява Пучдемон и кабинета му, разпуска парламента в Барселона и ще организира нови избори

От iNews.bg

Край със самоуправлението на Каталуния. Както и се закани в четвъртък, испанското правителство започна процеса по отнеманр на автономния статут на областта. Новината съобщи лично премиерът на Испания Мариано Рахой след извънредното правителствено заседание, проведено днес в Мадрид.

Той обяви, че ще бъдат орязани правата на каталунския парламент, регионалното правителство ще бъде уволнено. Което се отнася и за лидера Карлес Пучдемон. Освен това ще бъдат свикани нови регионални избори. Те ще се състоят в рамките на следващите 6 месеца, предаде бТВ.

Рахой обаче не скри съжалението си от това, че се е стигнало до подобно развитие на нещата. Испанският премиер отбеляза, че правителството му "никога не е имало желание" да задейства член 155 от Конституцията за суспендиране на самоуправлението на областта, но е принудено да го направи. "Кабинетът нямаше друг избор, освен да наложи директно управление на областта", каза той, посочвайки, че регионалните власти са действали "срещу закона и в търсене на конфронтация".

Решението, каза още Рахой, има за цел да възстанови законовия ред, да гарантира неутралитета на регионалните институции и на обществените услуги и икономическата дейност, както и да опази правата на гражданите.

Сега решението трябва да бъде одобрено от Сената, като гласуването там е насрочено за 27 октомври (петък). Премиерът на Испания съобщи също, че последните данни за икономиката в Каталуния са "обезпокоителни" и че ако бъде обявена независимост, икономическият растеж ще спадне с 30%.

Водещи

Най-четени