Кървава баня в Сомалия след взрив на кола бомба 28.12 | 14:00

Поне 76 за сагинали, много от тях млади и образовани хора

От iNews.bg

Най-малко 76 души загинаха днес в резултат на мощен взрив, предизвикан от кола бомба в оживен район на сомалийската столица Могадишу, предаде БНР, цитирайки АФП.

Много от жертвите са студенти, съобщиха местните власти.

Експлозията избухнала на натоварено кръстовище в югозападната част на града, където трафикът е интензивен заради контролно-пропускателен пункт и данъчен офис.

Могадишу редовно е обект на терористични атаки с коли бомби, извършвани от ислямистката групировка "Аш Шабаб", като днешният взрив е сред най-смъртоносните за последните около две години.

Полицията съобщи, че сред жертвите са двама турски граждани. Поне 70 са ранените в атентата. 

Колата експлодирала на много оживен полицейски контролен пункт в града, на който се събира пътна такса. Това станало в сутрешния час пик, когато много хора отивали на работа след петъчния празничен ден.

Живеещ наблизо очевидец, цитиран от "Ройтерс", излязъл от къщи да види какво става и преброил най-малко 13 трупа. "Десетки други крещяха за помощ, но полицията незабавно откри стрелба и аз бързо се прибрах у дома", каза той.

Ранените били отведени в болница "Медина", където друг свидетел на "Ройтерс" видял десетки хора да пристигат с линейки от мястото на експлозията.

Кметът на Могадишу майор Омар Мухамуд каза пред репортери, че правителството е потвърдило за най-малко 90 ранени при взрива, повечето от тях деца и ученици, както и студенти, минаващи оттам с автобус. На снимки от местопроизшествието се виждат обгорели каросерии на коли, а над града се издига гъст облак дим.

Никой засега не е поел отговорност за кървавия атентат, но вероятно зад него стои свързаната с терористичната мрежа "Ал Кайда" "Аш Шабаб". Групировката, която се стреми да свали подкрепяното от ООН правителство, бе изтласкана от Могадишу преди няколко години, но продължава да контролира чрез рекетьорска "данъчна" система части от централните и южните райони на Сомалия и да извършва нападения срещу популярни и оживени места като кръстовища и хотели в крайморската столица.

Установяването на точния брой на жертвите и пострадалите не е лека задача, защото властите са дали инструкция на медицинския персонал да не разкриват бройки, както се правеше по-рано, а на журналистите е забранено да отиват на местата, където са извършени такива терористични атаки, отбелязва Ройтерс.

Сомалия е раздирана от вътрешни конфликти и междуособици от 1991 г. насам, когато военните племенни вождове свалиха диктатора Сиад Баре, а след това започнаха борби помежду си.

По последни данни  жертвите на днешния атентат с кола бомба в сомалийската столица Могадишу могат да достигнат 90 души.  Натъпканият с експлозиви автомобил е бил взривен в час пик до оживен полицейски контролен пункт в града, на който се събира пътна такса. 

Водещи

Най-четени