Лавров от Белград: Членове на ЕС и НАТО нагнетяват конфронтация 22.02 | 16:49

Разширяват съюзите на изток без да се съобразяват с мнението на други държави, каза той

От iNews.bg

В Европа се създава нездравословна атмосфера заради опитите на някои членове на НАТО и Европейския съюз да нагнетяват конфронтация. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров след преговорите си със сръбския министър на външните работи Ивица Дачич в Белград, предаде БГНЕС.

"Обсъдихме положението в Европа. Създава се нездравословна атмосфера, за съжаление, заради опитите на някои членове на НАТО и ЕС да нагнетяват конфронтация, разширявайки Северноатлантическия алианс все по на изток, без да се съобразяват с мнението на една или друга държава, както беше с Черна гора, както сега се опитват да направят с Македония, а и с Босна и Херцеговина", подчерта Лавров. "Оставаме верни на всички споразумения, които бяха постигнати по-рано и които са положени в основата на решенията на Съвета за сигурност на ООН. Това засяга и косовското регулиране, и регулирането на положението в Босна и Херцеговина въз основа на Дейтънските споразумения", заяви руският външен министър.

Той посочи, че Москва ще противодейства на опитите да се нанесе удар върху фундаменталния принцип, според който по всички въпроси на развитието на Босна и Херцеговина трябва да има съгласие на двете държавни образования – Република Сръбска и Хърватско-мюсюлманската федерация, както и на трите общности – сърби, мюсюлмани и хървати. Лавров отбеляза, че Русия и Сърбия имат широко съвпадение на позициите по международния дневен ред. "Това е залог за нашето по-нататъшно сътрудничество на международната сцена", добави той.

Водещи

Най-четени