Лайнер с над 4 хил. пасажери потъва край Тоскана* 14.01 | 10:13

Засега няма информация за български граждани на борда

От Ивайло Ачев

Трима души са загинали след аварията на италианския круизен кораб "Коста Конкордия" в плитчини в Средиземно море край бреговете на Тоскана. 14 са ранени, а 70 се издирват. Преброени са 4165 души от общо 4234 пасажери. Това съобщи префектът на градчето Гросето Джузепе Линарди, предаде БТА.

Предишната информация, която съобщи Франс прес, сочеше между шест и осем жертви.

Засега няма информация на борда на кораба да е имало български граждани.

В първите съобщения за произшествието не се съобщаваше за жертви, нито за пострадали. Изтъкваше се дори, че всички са били евакуирани успешно. По-късно обаче беше съобщено за двама загинали.

Към момента според италиански медии загиналите са шестима. Има и ранени, някои тежко. Не се уточнява при какви обстоятелства са починали.

Повечето от намиралите се на борда над 4000 души са евакуирани на близкия остров Джилио, гласят най-новите информации. На кораба са останали около двеста души, каза префектът на градчето Гросето Джузепе Линарди.

Вчера вечерта (13 януари), към 20 часа местно време, 290-метровият луксозен кораб "Коста Конкордия" започнал да се пълни с вода, уточнява италианската брегова охрана. Проведена е евакуация на пътници и екипаж, в която освен бреговата охрана са участвали и други плавателни съдове, притекли се на помощ.

Очевидец разказва, че по време на вечерята токът спрял и пътниците усетили силен удар. Електрозахранването било възстановено, но скоро след това на пасажерите било наредено да се придвижат към спасителните лодки и бил даден сигнал за напускане на кораба.

На пострадалия кораб са пътували предимно италианци, доста германци, имало е и французи.

 

* Информацията е актуализирана към 11:25, към 15:30 и към 17:55

Водещи

Най-четени