Ливан "кипи" след последните сблъсъци 22.10 | 15:31

Засилват се страховете, че гражданската война в Сирия ще се разпространи в Ливан

От Елена Кирилова

Ливанската армия обеща да предприеме решителни действия, за да потуши безредиците, свързани със сблъсъците в Бейрут и на други места след убийството на висш офицер от разузнаването, съобщава Reuters.

Командването на армията призова политическите лидери да бъдат предпазливи в публичните си изявления, за да не разпалват допълнително страстите. Предупреждението беше отправено, след като тази сутрин (22 октомври) войници и въоръжени мъже участваха в престрелка в южните предградия на Бейрут. Ранени са петима души, а протестиращите блокираха пътя, поставяйки на тях горящи гуми.

В северния град Триполи са били убити четирима души, включително 9-годишно момиче. Ранените в сблъсъците през нощта и сутринта наброяват 12 души, твърдят медицински работници, които са на мястото.

Насилието засили страховете, че гражданската война в Сирия ще се разпространи и в Ливан, нарушавайки деликатното политическо равновесие. Всичко това означава заплаха от нова ера на кръвопролития между ливанските съюзници и опонентите на президента Башар ал-Асад.

Ливан буквално "кипи” от петък, след като шефът на разузнаването генерал Уисъм ал-Хасан, беше убит в кола бомба.

Много политици обвиниха Сирия, че стои зад убийството и ядосаните протестиращи се опитаха да щурмуват правителствения дворец след погребението на Хасан в неделя. Опозиционните лидери искат премиерът Наджиб Микати да подаде оставка. Те заявиха, че той е твърде приближен на Асад и няма място на този пост.

"Последните няколко часа доказаха без съмнение, че страната преминава през решаващи и критични времена и нивото на напрежението в някои региони ескалира до безпрецедентни нива”, гласи изявление на армията.

Войниците са в пълно бойно снаряжение, а бронетранспортьори охраняват кръстовищата и правителствените офиси. В момента сградите са оградени с бодлива тел и бетонни блокове, за да бъдат защитени.

Бейрут вече е значително по-тих от обикновено, тъй като много от хората си останаха у дома, защото се страхуват от нова вълна на насилие. Обикновено оживените кафенета в центъра на града са празни или затворени.

Водещи

Най-четени