Липса на достатъчно дози забавят ваксинацията в държави от ЕС 29.01 | 20:03

Русия предложи да достави 100 млн. дози от своята Спутник V, за да наваксат

От iNews.bg

Русия предлага на Евросъюза 100 милиона дози от ваксината си Спутник V през второто тримесечие. Количеството е достатъчно, за да бъдат ваксинирани 50 милиона европейци. Спутник V все още не е одобрена от Европейската агенция по лекарства. Русия подаде документи за това на 22 декември. Унгария стана първата страна членка на Европейския съюз, която одобри произведената в Китай ваксина Sinopharm срещу COVID-19.

Забавянето на доставките на ваксини вече предизвика проблеми с имунизационните програми в някои европейски държави. Заради недостиг на ваксини, в Париж и още два френски района спират поставянето на първата доза, предаде БНТ.

По план ваксинационен център трябваше да отвори в понеделник. Но засега дейността му остава замразена. "Подготвихме всичко за 72 часа. Трябваше да отворим на 1 февруари. Но властите ни казаха, че заради недостига на ваксини, няма как да започнем да работим", каза кметът на Ренси Жан-Мишел Женестие.

След скандала в началото на година за ниския брой ваксинирани Франция ускори имунизацията. Но сега се оказа, че доставките на ваксини падат с 25%. Имунизацията в Париж и други два френски региона продължава само с поставянето на втората доза на ваксината. Недостигът на препарата засяга хората над 75 години и здравните работници.

Опасенията в Испания са, че заради забавянето на имунизацията, третата вълна на Ковид-19 трудно ще бъде овладяна. Заради недостига на ваксини Мадрид спря имунизацията. Поставя се само втората доза. Плановете на правителството са до юли 70% от населението да бъде ваксинирано.

"Ситуацията е изключително неприятна. Испанците, европейските граждани бяха подготвени за ваксинацията, а сега няма ваксини", каза изследовател в ISGLOBAL Джефри Лазарус.

Португалия обяви, че удължава с два месеца първата фаза на ваксиниране - до април. Лисабон очаква да получи забавените доставки в средата на март.

В Германия също има недостиг на ваксини. Здравният министър обяви, че за страната предстоят 10 тежки седмици.

В световен мащаб - държавите, които са ваксинирали най-много голяма част от населението си са Израел, Обединените арабски емирства, Великобритания и Сърбия.

Водещи