Ли Къцян поиска в София единна Европа и силно евро 06.07 | 13:55

Китайският премиер обеща разширяване на отношенията с България и пълна готовност за АЕЦ „Белене“

От iNews.bg

Приветстваме обединена Европа и силно евро. Това заяви китайският премиер Ли Къцян на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС. "Това е първото ми посещение в Европа през втория ми мандат като премиер. България е първата ми спирка. Дойдох тук, за да работя с България и други европейски държави за засилване на многостранното сътрудничество и свободната търговия. С това ще допринесем за регионалната стабилност, световния мир и развитие", заяви китайският гост.

"Проведохме открити и задълбочени разговори с премиера Борисов. Говорихме за инициативата 16+1. Това е инициатива за сътрудничество. Тази платформа е много важна за насърчаването на бизнеса и културното сътрудничество. Китай и страните от ЦИЕ могат да предложат много един на друг, ние можем да е допълваме в икономиката и в други сфери", каза Ли Къцян.

"Най-важно е да следваме пазарните правила, правилата и законите на ЕС. Нашите проекти трябва да бъдат отворени и прозрачни", посочи още Ли Къцян. "Китай подкрепя европейската интеграция и един обединен Евросъюз. Ние разбираме, че ЕС е важна сила за глобалния просперитет, подчерта Ли Къцян, добавяйки, че инициативата "16+1" не е насочена срещу ЕС. Можем да помогнем и да допринесем за европейската интеграция", категоричен е китайският премиер.

Той обеща да засили сътрудничеството с България. Ли Къцян е много впечатлен от българската история и обеща да насърчи развитието на туризма. "Готови сме да участваме в сътрудничеството в областта на ядрената енергия с България", подчерта Къцян, напомняйки, че Пекин вече сътрудничи с някои европейски държави в областта на мирния атом. "Трябва да използваме съществуващото оборудване за мирни цели. Ние ще засилим този процес", добави той. "Има много възможности за развитието на двустранната търговия с България и това ще засили процеса на евроинтеграция", каза още Ли Къцян.

Китай никога няма да започне търговска война, категоричен е Ли Къцян и подчерта, че Пекин ще защитава интересите си, ако някой иска да увеличава тарифите. "Ще поддържаме авторитета на СТО. Никой няма интерес от търговска война, тя пречи на многостранния процес. Търговската война е лоша за всички. Ние имаме пазари, ще се ангажираме с по-нататъшно отваряне на пазарите си", каза китайският премиер и обеща да защитава интересите на всички компании, включително чуждестранни, които ще работят на пазара на Китай. "Искаме да дадем повече възможности на България. Ще работя, за да представя България в Китай", заяви Ли Къцян.

Важното послание на премиера Ли Къцян от София е, че форматът "16+1" не разделя Европа. Той не е насочен срещу останалите държави. Напротив, там където кохезионните политики не могат да смогнат, китайските инвестиции могат да помогнат за развитието на страните от Централна и Източна Европа. Това заяви на свой ред премиерът Бойко Борисов. "Форматът "16+1" не цели разделяне и цепене на съюза, а колкото е възможно по-бързо държавите от Балканите да наваксат изоставането си от страните от ЕС", добави той. По отношение на АЕЦ "Белене" можем да направим един добър проект с китайската страна, подчерта българският премиер.

Водещи

Най-четени