Лондонският терорист е британец, сам организирал атентата 23.03 | 13:30

Испанка с паспорт от Обединеното кралство е сред загиналите вчера, остави 2 деца сираци

От iNews.bg

Терористът от Лондон е организирал и осъществил атентата сам. Това сочат данните на разследването, водено от "Скотланд Ярд". В тази връзка към момента няма опaсност за общeственото спокойствие от евентуални последващи действия от страна на негови съратници. Това обяви ръководителят на антитерористичното звено на британската спецслужба Марк Роули.

Той потвърди и излязлата по-рано информация за полицейска акция в Бирмингам, при която са обискирани 6 жилища и са задържани 7 души, предаде "РИА Новости". От думите му обаче не стана ясно дали и как арестуваните са свързани с вчерашния атентат.

Информацията за липсата на нова конкретна заплаха потвърди преди минути и премиерът на страната Тереза Мей, позовавайки се на информация от полицията и спецслужбите. Тя съобщи също и че нападателят е бил британец и е роден в страната. Мей, също както и разследващите, отказа да обяви самоличността му. Каза обаче, че е бил познайник на службите и по-конкретно на МИ5. Разследван е за опасност от прояви на екстремизъм.

Задържани обаче има вече и в самия Лондон. Арестите са осъществени от полицията и са във връзка с терористичния акт. Има обаче разминаване в информацията и засега не става ясно дали става дума за хората, арестувани по-рано в Бирмингам, за които потвърди "Скотланд Ярд" или за други задържани. По отношение на британската столица се съобщава за 8 души.

Междувременно започнаха да се появяват и нови данни за чужденци сред пострадалите при терористичната атака. Стана ясно, че една от ранените жени е китайка. Става въпрос за млада жена, която е била на екскурзия в британската столица. Снощи бе съобщено, че сред ранените са и трима френски ученици, които също са били в Лондон като туристи.

Оказа се също, че при нападението са ранени и румънци. Става въпрос за мъж и жена, които също са били на екскурзия в Лондон. Тя е пострадалата, която снощи, часове след атентата, бе извадена от водите на Темза. Състоянието й е критично, през тази нощ е претърпяла и мозъчна операция. Все още няма гаранции, че животът й ще бъде спасен. Мъжът е с по-лека травма на крака и състоянието му е стабилно.

Разкрита е и самоличността на втора жертва на атентатора. Още вчера се разбра, че загиналият полицай е Кийт Палмър, който е работил в специализирано звено за охрана на дипломатически представителства и държавни институции. Днес стана ясно, че сред загиналите е и испанката с британско гражданство Айша Фрейд. Тя е живеела в Лондон, била е преподавател в DLD College London. Именно от там е излязла вчера, когато колата на терориста я е сгазила. Тя е била женена, имала е и 2 дъщери. Семейството й обаче е живеело в родната Испания.

От "Скотланд Ярд" обявиха и последните официални данни за пострадалите. Към момента 29 от тях са настанени в болници, като състоянието на 7 е критично. Снощи в такова се намираха 12 души.

Водещи

Най-четени