Лондон: Брюксел ни изнудва за Брекзит 11.07 | 16:56

Това, което искат да платим за напускането на ЕС, е прекалено, смята Борис Джонсън

От iNews.bg

Лондон обвини Брюксел, че го изнудва заради Брекзит. Това стана ясно от думите на британският министър на външните работи Борис Джонсън. Той заяви, че Европейският съюз може само да се надява да получи парите, които очаква страната му да плати за излизането си от Общността, тъй като чрез тях Брюксел изнудва Лондон. "Смятам, че сумите, които видях, че предлагат да поискат от тази държава, са изнудвачески", коментира той, предаде БНТ, позовавайки се на БГНЕС.

Миналия месец започнаха официалните преговори между ЕС и Великобритания за условията по "развода" им, като също така беше обявена и времевата рамка за водене на дискусиите за бъдещите икономически отношения между тях. Сред едни от най-спорните теми между Брюксел и Лондон е въпросът за сметката, която Великобритания трябва да плати при напускането на Общността, която според ЕС се равнява на 100 млрд. евро.

Според общността Обединеното кралство трябва да спази своите ангажименти към европейския бюджет, който вече е договорен до 2020 г., както и да се издължи по програмите за развитие на по-бедните държави членки. Не е изключено обаче окончателната цифра на дължимото да е много по-ниска, тъй като в сметката от 100 млрд. не влизат десетките милиарди, които Великобритания ще получи обратно под формата на споделени активи и връщане на внесени средства.

На въпрос за бъдещето на страната след Брекзит Джонсън заяви, че "няма план за вариант без сделка, тъй като ще получим страхотна сделка". От своя страна британският премиер Тереза Мей заяви по-рано, че "липса на сделка е по-добре от лоша сделка".

Водещи

Най-четени