Лондон готов да предоговори сделката за Брекзит 29.01 | 17:14

Британското МВР плаши с блокиране на свободното придвижване на хора, ако няма договор

От iNews.bg

Британският премиер Тереза Мей е готова да поиска предоговаряне на сделката за Брекзит с ЕС, обяви говорител на правителството. Очаква се обръщение на Мей към депутатите преди поредното гласуване в парламента тази вечер на предложения за поправки в плана ѝ.

Мей е готова на нови преговори с Брюксел, за да получи правни гаранции, че предпазният механизъм за Ирландия ще е с ограничено във времето действие. Мей е подчертала пред министрите на "Даунинг стрийт", че ще открие днешния дебат в Камарата на общините с обяснение, защо ще подкрепи внесената поправка на консерватора Греъм Брейди. Тя предвижда замяна на предпазния механизъм за Ирландия с алтернативни споразумения за избягването на твърда граница. Според политическите наблюдатели в Лондон консерваторите се обединяват около предложението на Брейди, което би могла да послужи на Тереза Мей като коз в евентуални нови преговори с Брюксел.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние многократно заяви, че без предпазен механизъм няма да има преходен период за британската икономика след 29 март.

Междувременно британското вътрешно министерство обяви, че правителството ще прекрати възможно най-бързо свободното движение на хора, ако страната излезе от Европейския съюз без споразумение, съобщи Ройтерс.

В декларация на британското вътрешното министерство се казва, че за определен преходен период гражданите на страните от Европейското икономическо пространство и семействата им, включително Швейцария, ще могат да влизат както досега в Обединеното кралство за посещения, работа или да се обучават.

Но за да останат за повече от три месеца, те ще трябва да подават заявление за "Временно разрешение за престой на европейци". За престой обаче, по-дълъг от три години, европейските граждани ще трябва да кандидатстват по бъдещата имиграционна система, която ще влезе в сила през 2021 г.

Пред в. "Файненшъл таймс" министърът на вътрешните работи Саджид Джавид каза, че Великобритания веднага ще въведе изискване за визи за европейските граждани за престой над 3 месеца, ако има Брекзит без споразумение и така след датата за напускане на общността - 29 март, свободното движение на хора между Обединеното кралство и Европейския съюз ще бъде прекратено веднъж завинаги.

Водещи

Най-четени