Лондон иска от Вашингтон договор за свободна търговия 07.08 | 15:25

Британците искат и официалните преговори по въпроса да започнат по-бързо

От iNews.bg

В сряда британският външен министър Доминик Рааб похвали американския президент Доналд Тръмп, като добави, че с нетърпение очаква сключването на споразумение за свободна търговия със САЩ след Брекзит, предаде БНР. След като вчера той се срещна с Тръмп и с вицепрезидента Майк Пенс във Вашингтон по време на първата си визита в САЩ в качеството си на външен министър, Рааб заяви:

"Оценяваме топлината и ентусиазма на президента Тръмп относно отношенията между Великобритания и САЩ. Обединеното кралство очаква да работи с нашите американски приятели за постигане на споразумение за свободна търговия, което е полезно и за двете страни, както и да си сътрудничи със САЩ във връзка с общите предизвикателства за сигурността, пред които сме изправени", съобщава Ройтерс.

Той също така посочи необходимостта от "безпроблемен преход" към новите двустранни отношения след Брекзит, който предстои на 31-ви октомври.

"Да, ние ще останем и се надяваме да бъдем добри европейски съседи, партньори и приятели в бъдеще, но в същото време не искаме да изпуснем тези глобални възможности, като искаме да разширим кръгозора си и да повишим нивото на нашите амбиции в световен план", заяви той.

Днес Доминик Рааб, държавният секретар на Обединеното кралство по въпросите на външните работи и общността, трябва да се срещне с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо и със съветника по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън.

По време на двудневната визита той е придружен от британския държавен секретар по международната търговия Лиз Трус, която насрочи срещи с търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и с министъра на търговията Уилбър Рос.

"Искаме бързо да стартираме официалните разговори", подчерта тя, като се позова на желаното и от двете страни търговско споразумение.

Водещи

Най-четени