Лоши прогнози за икономиката на Германия 23.06 | 19:10

Вече прогнозират 6.5% спад на БВП за 2020-а, в края на март се очакваше 2.8

От iNews.bg

"Съветът на мъдреците" предполага, че през 2020 г. германската икономика ще се срине с 6,5%. Едва през март икономистите очакваха намаляване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 2,8%, предаде БГНЕС.

Съветът от икономически експерти към правителството на Германия (така наречения "съвет на мъдреците") коригира прогнозите си относно БВП на страната за текущата година. Сега икономистите очакват, че икономиката ще се срине с 6,5%.

Пандемията от коронавирус вероятно ще доведе до най-големия спад на германската икономика от периода на съществуването на Федералната република, заяви председателят на "съвета на мъдреците" Ларс Фелд.
В същото време той предполага, че възстановяването на икономиката може да започне през лятото. Както и другите експерти, "мъдреците" прогнозират ръстът на германската икономика към началото на 2021 г. За следващата година очакват икономически ръст от 4,9%, а най-рано през 2022 г. германската икономика трябва да си върне нивата от преди периода на пандемията.
Изданието подчертава, че само през март "съветът на мъдреците" обяви за най-вероятен сценарий с петседмично затваряне, което да има като последици съкращаването на БВП с 2,8%. Най-песимистичният сценарий предвиждаше срив на икономиката през 2020 г. с 5,4%.

Водещи

Най-четени