Лукашенко: Не е лесно, но пандемията е под контрол в Беларус 05.12 | 12:30

"Ситуацията в света момента е най-малкото стресираща, не е лесна и в Беларус"

От iNews.bg

"Ситуацията в света момента е най-малкото стресираща, не е лесна и в Беларус. Често признаваме, че ситуацията не е лесна, но е под контрол ". Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко, цитира го държавната агенция БелТА.

Политикът каза, че е пристигнал във Витебск, за да тества водите в местния сектор на здравеопазването. Той припомни, че първата вълна на COVID-19 в Беларус започва да се разпространява от там.

"Регионът е натрупал огромен опит в лечението на хората", добави той.

Според официалната информация на беларуските здравни специалисти, положителни проби са дали 143 383 души, а 1190 пациенти с COVID-19 са починали от края на февруари насам.

От 4 декември държавните медицински центрове в Минск  преустановиха предоставянето на планирана медицинска помощ поради епидемиологичната ситуация, нареди Министерството на здравеопазването. Когато COVID-19 започна да се разпространява в Европа обаче, Лукашенко многократно бе критикуван за неглижирането на епидемията в страната му.

Дори и на фона на нарастващия процент на инфекция, беларуските власти не въведоха никакви карантинни мерки през пролетта на 2020 г. През ноември Лукашенко нареди на граничните власти да не пускат в страната беларуски граждани, заминали в чужбина по време на пандемията.

Целта на рестрикцията бе да не се допусне разпространение на коронавируса в страната. Тогава заяви, че решението за забрана за влизане в страната не съдържа политически нюанси и е временно.

Съответното решение той взе по време на среща относно мерките, предприети за противодействие на разпространението на вирусни инфекции

Водещи

Най-четени