Лукашенко лично наредил стрелба по протестиращите 28.10 | 12:45

В подкрепа на стачката темата коментира и опонентът на американския президент Доналд Тръмп на изборите другата седмица Джо Байдън. Байдън, който според редица проучвания може да стане новият държавен глава на САЩ, открито подкрепи опозицията

От iNews.bg

Беларуският президент Александър Лукашенко призна, че лично е наредил погрома срещу протестиращите в неделя, когато изтече "народният ултиматум" да предаде властта.

В телевизионно интервю той обясни решението си с нуждата да "осигури безопасността на хората". Десетки бяха ранени на многохилядния протест, след като полицията използва гумени куршуми, за да разпръсне множеството.

"Те искаха да завземат центъра, но не им беше позволено. По залез тръгнаха към полицейските участъци и, по-лошо, към жилищни райони. Беше тъмно и хората бяха ужасени. Какво трябваше да направи полицията?", попита Лукашенко, цитиран от "Дневник". "Беше моя заповед, издадена, за да останат в безопасност обиковените хора", добави той.

Той нарече управлението на Лукашенко "нелегитимно" и заяви, че ще подкрепя опозицията в усилията президентът да бъде свален, нападайки и Тръмп че "отказва да говори" от името на противниците му.

Водещи

Най-четени