Льо Пен аут от собствената си партия 09.02 | 15:17

Втора инстанция отказа да го върне в „Национален фронт“, но го остави почетен председател

От iNews.bg

Основателят на френската политическа партия "Национален фронт” Жан-Мари льо Пен е окончателно изключен от нея. Той обаче запазва формалния статут на почетен председател, реши Апелативният съд във Версай, предаде Нова ТВ, позовавайки се на БГНЕС. Съдебното решение гласи, че изключването на Льо Пен от редиците на "Националния фронт” не засяга статута му на почетен председател на партията.

Второинстанционният съд потвърди съдебно решение от 2016 г. на съд в град Нантер, където е щаб квартирата на "Националния фронт” и отхвърли жалбата на 88-годишния политик за пълно възстановяване на членството му в основаната от него партия през 1972. Льо Пен беше несменяем председател на партията си до 2011 г., когато след вътрешнопартийно гласуване председател на стана дъщеря му Марин льо Пен.

През май 2016 г. на извънредно заседание на изпълнителното бюро на "Националния фронт” беше решено членството на Льо Пен да бъде временно прекратено. Причината - негови двусмислени изказвания в редица френски медии. Той направи оценка на събития от френската история от периода на Втората световна война. Льо Пен заяви, че не смята ролята на маршал Петен, който е бил начело на колаборационисткото правителство, за негативна, а него – за предател. Това доведе и до разрив с дъщеря му Марин, която настоя за пълното му отстраняване от партийна дейност.

Водещи

Най-четени