Макрон: Европейската политика на отблъскване на Русия се провали 15.02 | 17:37

Москва ще продължава с опитите да дестабилизира Запада, каза още той

От iNews.bg

Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че Русия ще продължи да се опитва да "дестабилизира" западните демокрации посредством намеса в избори, манипулации в социалните медии и други действия в киберсферата, предаде БНР, позовавайки се на АФП.

"Смятам, че Русия ще продължи да се опитва да дестабилизира – или посредством тайни играчи, с агенциите си или с проксита", посочи Макрон в изказване на Мюнхенската  конференция по сигурността, описвайки Москва като "изключително агресивна" в тази сфера.

Той посочи, че европейската политика на отблъскване на Русия през последните години се е провалила, а тъй като никой не иска да са конфронтира пряко с Москва, единствената опция е по-тесен диалог за разрешаване на различията, предаде Ройтерс.

"Чух отпора на всичките ни партньори. Аз не съм луд, но зная, че да си предизвикателен и слаб… не е политика, а напълно неефикасна система", каза Макрон.

По думите му след като никой от съюзниците не иска да се конфронтира с Русия, "има втори избор, който налага – рестартиране на стратегическия диалог, защото днес си говорим все по-малко, конфликтите се множат, а ние не можем да ги разрешим".

Френският лидер алармира още, че Западът "отслабва", след като държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се опита да успокои европейските притеснения за упадък в евроатлантическото единство.

"Има отслабване на Запада. Има американска политика, която започна преди няколко години, не само при настоящата администрация, която включва известно изтегляне, преосмисляне на отношенията с Европа", заяви Еманюел Макрон, цитиран от АФП.

Водещи

Най-четени