Макрон: Франция няма да бъде врата на мигрантите към Великобритания 16.01 | 17:36

Френският президент разкритикува защитниците им, които ги подтикват да идват в Европа

От iNews.bg

Президентът Еманюел Макрон обеща във вторник, че Франция няма да допусне да се появи друг лагер на мигранти като скандално известният и наричан "Джунглата" в пристанището на Кале. "В никакъв случай няма да допуснем друга Джунгла тук", каза той в реч в северния град, във връзка с това, че неговото правителство оказва натиск върху Великобритания да допринесе повече за справянето с мигрантите, които се опитват да прекосят Канала, предаде БГНЕС.

"Всичко се прави, за да се предотвратят незаконните пресичания", каза Макрон, като допълни, че Кале не трябва да се използва като "входна врата" за Великобритания. Правителството на предшественика на Макрон, социалиста Франсоа Оланд, разруши "Джунглата" - окаян лагер, който в най-пиковия момент беше дом на около 10 000 души - през октомври 2016 г. Но стотици продължават да се настаняват в Кале, с надеждата да се доберат до камиони, пътуващи към Великобритания - дестинация, разглеждана като Ел Дорадо от някои мигранти от Афганистан и Източна Африка.

След съобщенията за груби действия по отношение на мигрантите в Кале, Макрон каза, че полицията трябва да бъде "за пример" в нейното отношение към хората, които са избягали от война и бедност в търсене на по-добър живот. Той отрече използването на сълзотворен газ и физическо насилие срещу мигрантите, критикува и описаните в информации случаи, при които е била конфискувана собственост на мигрантите – казвайки, че това не трябва да се разрешава.

Той призова групите за защита на мигрантите да действат "отговорно", обвинявайки някои от тях, че окуражават хората да стоят в района и да се опитват да достигнат Великобритания. Очаква се от Кале Макрон да отправи призив към Великобритания Лондон да приема повече бежанци от Северна Франция и да увеличи финансирането за осигуряване на границата. Заложено е споразумение от 2003 г., което ефективно премести границата на Обединеното кралство на френска територия, което означава, че районът около Кале е станал пречка за мигрантите, надяващи се да стигнат до Англия.

Водещи

Най-четени