Макрон звънна на Джонсън да го поздрави, покани го в Париж 26.07 | 10:46

Новият британски премиер ще отиде във Франция най-късно за срещата на Г-7 след месец

От iNews.bg

Френският президент Еманюел Макрон е поканил новият британски премиер Борис Джонсън на посещение във Франция "през следващите няколко седмици", заяви официален представител на Елисейския дворец. Макрон е оправил предложението по време на телефонен разговор с Джонсън, предадоха БГНЕС и БНТ.

По време на разговора френският президент е поздравил британския премиер за избирането му начело на Великобритания и е подчертал френско-британското сътрудничество в двустранните, европейските и международните въпроси, посочва официален френски представител.

Сянката на Брекзит е надвиснала над връзките над Ламанша. В четвъртък Джонсън заяви в британския парламент, че е призовал ЕС да "преосмисли" нежеланието си за предоговаряне на сделката по развода с Лондон, договорена от неговия предшественик Тереза мей, като я нарече "неприемлива".

Ако това не стане, предупреди той, Великобритания ще напусне ЕС без споразумение и обяви плановете си за "усилена подготовка" за напускане без сделка на 31 октомври.

ЕС отхвърли предложението на Джонсън.

Макрон е един от европейските лидери, които искат Великобритания да напусне възможно най-скоро – дори без сделка, ако избере това, за да не застрашава стабилността и целостта на ЕС.

Очаква се Джонсън да посети Франция, освен по покана на Макрон, и за срещата на Г-7 в крайбрежния курортен град Биариц на 24-26 август.

Водещи

Най-четени