Марияна Николова: ОАЕ са важен външнотърговски партньор на България 16.02 | 17:45

Двете страни се договориха първата сесия на Смесената икономическа комисия да се проведе преди „ЕКСПО ДУБАЙ 2020“, който ще стартира на 20 октомври 2020 г.

От iNews.bg

" Обединените Арабски Емирства са важен и перспективен външнотърговски партньор на България сред страните от района на Залива ", това заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова, цитирана от пресслужбата на МС. Николова се срещна с министъра на икономиката на ОАЕ Султан Ал Мансури в Дубай.

По време на разговорите тя изрази надежда, че двустранното сътрудничество ще продължи да се развива с нарастващи темпове.  Вицепремиерът Николова подчерта, че приоритет в отношенията ни е привличането на инвестиции от ОАЕ в България, включително чрез създаването на смесени предприятия и други форми за засилване на двустранната инвестиционната активност.

" Считаме, че съществува голям потенциал за задълбочаване на отношенията, особено в сферата на взаимната търговия, инвестициите, туризма и селското стопанство ", изтъкна вицепремиерът.

Двете страни се договориха първата сесия на Смесената икономическа комисия да се проведе преди "ЕКСПО ДУБАЙ 2020" , който ще стартира на 20 октомври 2020 г.

Акцент в разговорите беше и подкрепата за малкия и среден бизнес чрез засилване на сътрудничеството във всички сфери на икономиката.  В тази връзка министър Ал Мансури изрази желание за подписване на меморандум за сътрудничество, посветен на малките и средни предприятия. Специално внимание беше обърнато също така на потенциала за сътрудничество в сферите на иновациите и авиацията. В срещата участва и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Бойко Таков.

По-късно заместник министър-председателят присъства на откриването на 25-ото издание на международно изложение "GULFOOD 2020"  - най-големият, специализиран в хранително-вкусовата промишленост панаир в региона на Персийския залив. Вицепремиерът посети националния ни щанд и се запозна с продукцията на всички 21 български фирми, участващи в изложението.

Водещи

Най-четени