Масова евакуация от Либия* 21.02 | 19:10

Правителственият "Авиоотряд 28" прибира българите

От Нели Минчева

Правителственият "Авиоотряд 28" започва подготовка за полет до Либия за евакуация на българите там, съобщиха от Министерски съвет.

Координацията за това се осъществява от Министерство на външните работи.

Самолетът ще излети "при първа възможност" и ще направи необходимия брой полети, за да прибере нашите сънародници, изразили желание да се върнат от Либия.

Правителството прави постъпки за получаване на разрешение за кацане на летището в Триполи.

Междувременно по информация на агенция Ройтерс, цитираща "Ал Джазира", военни самолети са започнали да стрелят с бойни муниции срещу протестиращите либийци.

Засега няма точна информация какво се случва, тъй като комуникациите в Триполи са прекъснати. Съобщава се обаче, че има загинали.

Евакуация от страната започнаха и чуждестранните компании там, най-вече в петролния сектор. Бизнесът изтегля своите служители заради насилието в страната, което впрочем доведе до борсов спад за италианските групи, които поддържат тесни връзки с Триполи, съобщава АФП.

Четвъртият по големина производител на петрол в Африка с продукция от близо 1,8 млн. барела дневно привлече през последните година множество големи западни петролни компании.

Италианската ENI, която е най-големият чуждестранен представител в либийския петролен сектор 244 хил. барела петрол на ден през 2009, започна евакуацията на персонала си, който не е на ключови позиции, както и на семействата на съответните служители.

Насилието в страната не се е отразило на производството, но ENI все пак ще засили своите "мерки за сигурност".

Британската BP посочва, че се подготвя да евакуира през следващите 48 часа част от персонала си.

За изтегляния на служители съобщават и норвежката петролна група
Statoil, както и германските Wintershall и RWE Dea – подразделението за петрол и газ на енергийната RWE.

Говорител на френската Total посочва, че са "взети всички мерки за сигурността на персонала", допълва агенцията.

Вследствие на напрежението в Либия цената на барела скочи над 105 долара в Лондон, което е най-високо ниво от края на септември 2008 г.

Насилието, което взе 233 жертви според Human Rights Watch, достигна столицата Триполи. Сейф ал-Ислам, син на оспорвания лидер Муамар Кадафи, заплаши с кървава саморазправа с протестиращите и още повече засили опасенията на чуждестранните наблюдатели.

В понеделник строителен обект на южнокорейска компания в близост до Триполи беше нападнат и разграбен, като част от работниците там са били ранени. Това съобщават от южнокорейското външно министерство, уточнявайки, че е имало и други атаки срещу южнокорейските интереси в страната.

В други сектори италианският оръжеен гигант Finmeccanica вече обяви, че е изтеглил своите служители от страната, това вече е факт и за работещите за Siemens в Либия, които са около 100 души.

Евакуация обмислят и строителните групи Vinci и BTP Impregilo. Пекин пък е призовал китайските компании да осигурят безопасността на служителите си.

Тесните икономически връзки между Рим и Триполи в тази конкретна ситуация доведоха до спад на борсата в Милано, като особено силен бе той именно за компаниите, присъстващи в Либия.

Освен на горепосочените групи, поевтиняха и акциите на UniCredit, в чийто капитал Либия има най-голям дял (от 7,582%).

През 2009 г. Италия е най-големият износител за Либия с пазарен дял от 17,5 на сто.

Икономическите връзки между двете страни се заздравиха през 2008 г. с подписването на историческо споразумение, целящо отношения, в които Рим се ангажира да изплати 5 млрд. долара за 25 години на Триполи като обезщетения за колониалния период.

*Актуализирано към 20:15

Най-четени