Мафията вкарва в Европа 9 от всеки 10 бежанци 17.05 | 16:12

Организираната престъпност навъртяла 5-6 млн. евро оборот от трафик на мигранти само за 2015 г.

От iNews.bg

От всеки 10 бежанци, които са влезли на територията на ЕС, само 1 го е направил по изцяло законен път. Останалите 9 са използвали канали на организирани престъпни групировки. Това сочи съвместен доклад на Европол и Интерпол. Освен това данните на двете организации сочат, че мафията е получила между 5 и 6 млрд. евро от незаконния трафик на бежанци само за м.г. "Така тази незаконна дейност се превръща в една от най-доходните за организираната престъпност" се отбелязва в доклада, предаде ТАСС.

Според разследването на Интерпол и Европол превозването на мигранти се е превърнало в международен бизнес, в който вече участват представители на повече от 100 държави. Освен това трафикът е започнал да развива връзките между иначе не особено координирани престъпни групировки. Така техните лидери вече са започнали да комуникират много по-често помежду си, за да съгласуват действията на своите хора по отделните части на целия маршрут.

"Лицата, свързани с незаконния трафик на мигранти, упражняват или по-рано са били свързани с друг вид престъпна дейност. От друга страна самите бежанци, които попадат в ЕС чрез каналите на организираната престъпност, нямат почти никаква защита, особено срещу трудова или сексуална експлоатация, тъй като са принудени да покрият дълговете си към контрабандистите", отбелязват още авторите на доклада.

В документа на Европол и Интерпол се казва още, че засега поне не са налице доказателства за пряка връзка между трафика на бежанци и тероризма. Въпреки това обаче рискът представители на терористични организации да използват мигрантската вълна и каналите за организиран трафик, за да проникнат на територията на ЕС или да се върнат, ако са местни хора, се увеличава.

Водещи

Най-четени