Мащабен националистически парад във Варшава 12.11 | 10:22

Десетки хиляди крайнодесни поляци изпълниха улиците за Деня на независимостта на страната

От iNews.bg

Крайнодесните в Полша привлякоха десетки хиляди на марша във Варшава по повод Денят на независимостта на страната, пише АФП, предаде БГНЕС. Маршът дойде само няколко седмици, след като десните отбелязаха силен резултат на проведените парламентарни избори.

11 ноември 1918 г. не само слага край на Първата световна война, но прекратява и 123-годишната окупация на Полша от царска Русия, Прусия и Австро-Унгарската империя.

Тазгодишният марш дойде месец, след като новата крайнодясна коалиция Полска конфедерация спечели 9 места в парламента. Стотици полицаи следяха марша, който се проведе в присъствието на лидерите на крайнодесните, но също така с участието на много граждани, които казаха, че искат да демонстрират патриотизма си, развявайки полски флагове и скандирайки "Бог, чест и родина”.

"Това е най-големият антиглобалистки, патриотичен и политически некоректен марш в Европа.”, написа в Туитър избраният наскоро за депутат на крайнодесните Кшищоф Босак.

Някои от участниците в марша скандираха антикомунистически и хомофобски призиви. На палатка беше изписан слоган, който критикува евреите, че искат репарации за геноцида срещу тях.

В палатката имаше подписка срещу закон, приет в САЩ, който нарежда на Държавния департамент да следи прогреса в няколко държави, сред които и Полша, за реституирането на собственост на евреи, конфискувана през Втората световна война.

Също във Варшава имаше контрапротест, на който се стекоха около 12 000 антифашисти, активисти за граждански права и защитници на правата на хомосексуалните, които носеха знамето на дъгата.

Водещи

Най-четени