Мей пристига в Брюксел, ще търси вариант да няма твърд Брекзит 07.02 | 09:40

Очакванията никак не са големи, защото ЕС не възнамерява да отваря отново преговорния процес

От iNews.bg

Британският премиер Тереза Мей днес отново отива в Брюксел за среща с лидерите на ЕС, за да се опита да намери начин да избегне Брекзит без споразумение. Тя има само 50 дни, за да постигне това, а очакванията за визитата са доста скромни, пише АФП, предаде БГНЕС.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред репортери, че Тереза Мей знае и приема факта, че ЕС няма да отвори отново споразумението за преговори. Доналд Туск, който представлява правителствата на ЕС като глава на Европейския съвет, предизвика разгорещени полемики на Острова, като заклейми про-Брекзит политиците, че "безразсъдно са се провалили в планирането". "Чудя се как изглежда онова специално място в ада, което е предназначено за онези, подкрепящи Брекзит без дори и да имат и най-малкия план как да го направят безопасно", заяви Туск.

На пресконференция Юнкер не използва същия език, но деликатно подкрепи забележката на Туск. Председателят на Комисията обаче повтори предупреждението, че споразумението за напускане и предпазната клауза, която ще запази границата между Ирландия и Северна Ирландия отворена дори и без търговска договорка, вече е подписано и няма да бъде променяно. "Тя знае, че Комисията не е готова да отвори отново темата", заяви Юнкер след разговори с ирландския премиер Лео Варадкар, който също настоя, че предпазната клауза е необходима. Позицията на Брюксел подхрани страховете, че Великобритания ще излезе от ЕС без споразумение на 29 март.

Водещи

Най-четени