Меркел: Благодаря на Борисов за пробива за името на Македония 08.09 | 17:14

Германският канцлер днес е на историческо посещение в Скопие

От Ани Романова

В изявление от Скопие германският канцлер Ангела Меркел благодари на премиерите на Македония, Гърция и България за политическата смелост да решат проблемите на Балканите. Меркел изтъкна ролята на българския премиер Бойко Борисов за компромиса между Македония и Гърция. 

"Искам да подчертая ролята на премиера Зоран Заев, но и на премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас. Искам да благодаря за ролята и куража на Борисов, защото в продължение на години се намирахме в ситуация, в която нямахме напредък, а сега се получи пробив. Имаше проява на политическа храброст. Поради тази причина 30 септември е ключов за бъдещето на вашата страна", подчерта Меркел на съвместна пресконференция с македонския премиер Зоран Заев.

Меркел заяви, че референдумът на 30 септември е възможност пред страната да се отворят вратите на Европейския съюз и НАТО, предаде БНР.

"Вие сте поканени за членство в НАТО, имате перспективата да се присъедините към Европейския съюз. Все още предстои много работа, но предпоставката, разбира се, е успешен референдум на 30 септември. Няма да се намесвам в решението на вашите граждани, но мога да кажа от моя собствен опит, че исторически възможности не възникват всеки ден, а само веднъж на поколение", каза германският канцлер.

Ангела Меркел днес е на посещение в Скопие. Тя е първият германски канцлер, който е на официална визита в Македония след обявяването на независимостта на страната на днешния ден през 1991 г.

Днешното посещение на Меркел, както и серията визити на западноевропейски лидери в Скопие тази седмица, се свързват с предстоящия в края на месеца референдум за промяна на името на Македония. Германия от години открито подкрепя компромиса в спора за името между Македония и Гърция. 

Според говорителя на германското правителство Щефан Зайберт, теми на разговорите на канцлера с македонския премиер Зоран Заев ще бъдат икономическите отношения. 

Освен подкрепата за договора с Гърция, друга тема по време на визитата на Меркел в Скопие се очаква да бъде възможността за размяна на територии между Косово и Сърбия като начин да се реши спорът между двете съседни страни. Германия многократно отхвърли преначертаването на границите на Балканите.

Македонската информационна агенция отбелязва, че България беше първата страна, признала независимостта на Република Македония.

Водещи

Най-четени