Меркел: Фокусът на САЩ върху Европа ще продължи да отслабва 16.01 | 12:02

Заради това трябва да сме по-отговорни, особено това важи за Германия, казва още тя

От iNews.bg

Европа трябва да е готова да поеме повече отговорност в световната политика и да развие своя военен потенциал, тъй като отношенията й със САЩ ще продължат да се променят. Това заяви в интервю, публикувано във в. Financial Times германският канцлер Ангела Меркел, предаде БГНЕС.

"Вниманието на САЩ към Европа отслабва и това ще бъде при всеки президент”, каза Меркел. "Ето защо всички ние в Европа и особено в Германия, трябва да поемем повече отговорност”, подчертава още тя.

Според нея това се отнася и за военната сфера, където Европа трябва да надгради своя потенциал и да увеличи разходите за отбрана, изразходвайки повече от 2% от БВП за това. Според Меркел настоящото ниво на европейските разходи за отбрана "само по себе си не е достатъчно".

"Европа също така трябва, ако е необходимо, да бъде готова да се намеси в разрешаването на конфликти в чужбина”, каза Меркел, припомняйки участието на Бундесвера в международни мисии в Афганистан, Мали, Сенегал и Сомалия.

В същото време канцлерът подчерта, че сътрудничеството между Европа и Съединените щати ще продължи и ще бъде от голямо значение, "особено в областта на решаването на основни въпроси, свързани със световните ценности и интереси”. Според нея ключът към успеха на Германия и Европа в международната политика ще бъде единството на ЕС, защото "Германия е твърде малка, за да може независимо да упражнява значително геополитическо влияние” в света.

Тя също така заяви, че търговските конфликти между западните страни и Китай са нежелателни на фона на нарастващата икономическа конкуренция, тъй като "изолацията от Китай не е решение".

Водещи

Най-четени