Меркел е поредният евролидер на посещение в Скопие 08.09 | 14:29

За първи път висш германски държавник пристига в Македония

От iNews.bg

Германският канцлер Ангела Меркел днес ще бъде на официална визита в Република Македония, предаде БГНЕС. Меркел е първият германски канцлер, който е на визита в страната след обявяването на независимостта на страната на днешния ден през 1991 г.

Германският канцлер е поредният високопоставен световен лидер, който тези дни е в Скопие. Преди три дни в македонската столица бе генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а вчера в западната ни съседка бе и австрийският канцлер Себастиан Курц. Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт съобщи, че по време на разговорите в Скопие основните теми на канцлера с македонския премиер Зоран Заев ще бъдат икономическите отношения.

Визитата й обаче се счита за директна подкрепа за предстоящия на 30 септември референдум за промяна на името на Република Македония. Германия от години открито подкрепя компромиса в спора за името между Македония и Гърция. През последните седмици Берлин категорично отхвърли каквато и да е промяна на границите на Балканите.

БГНЕС припомня, че на 17 юни в района на гръцката част на Преспа беше подписан договорът, слагащ край на спора за името между Гърция и Македония. На церемония на Преспанското езеро, намиращо се на границата между Македония, Гърция и Албания, на гръцка земя в историята отиде 27-годишният спор между Атина и Скопие за името на Македония. Договорът бе подписан от министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс в присъствието на премиерите на двете страни - Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Водещи

Най-четени