Меркел открива Световния икономически форум в Давос 25.01 | 08:41

На него ще се обсъждат причините за световната криза и изострянето на социалното противопоставяне

От Кремена Бедерева

42-ият Световен икономически форум, който ще се проведе в швейцарския зимен град в Давос, който ще продължи 5 дни, ще бъде откри днес - 25 януари, от германския канцлер Ангела Меркел, съобщават организаторите.

По време на форума, който събира международния политически и бизнес елит, ще присъстват 2500 бизнесмени, политици, ръководители на неправителствени организации, учени и журналисти от цял свят. Те ще обсъждат причините за световната криза и изострянето на социалното противопоставяне.

Ще бъдат засегнати и въпросите за моделите за ръст и заетост, модели за мениджмънт и иновации, модели за устойчивост и използване на ресурсите, социални и технологични модели.

Встъпителната реч ще бъде изнесена от Меркел, която ще бъде придружавана от финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле. Очакват се да присъстват президентът на световната банка (СБ) Робърт Зелик и президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

Не научихме уроците от кризата през 2009 година, а капитализмът няма как да преживее в сегашната си форма, коментира часове преди откриването организаторът на форума Клаус Шваб. "Необходима е глобална трансформация", допълни той.

Участието на форума в Давос струва по около 20 хиляди долара на човек - толкова струват престоят и допълнителните услуги.

Четири изтребители ще осигуряват сигурността на въздушното пространство над Давос, както и транспортни хеликоптери и 1 100 военнослужещи. Забранената за прелитане зона се простира в диаметър от 46 км над Давос, съобщава AFP. Гражданските полети не са забранени напълно, но за всяко прелитане над зоната е необходимо предварително разрешение.

 

Водещи

Най-четени