Меркел притеснена от националнистическите тенденции в евровота 28.05 | 12:01

В Германия трябва да сме особено бдителни, да помним уроците на историята, подчерта тя

От iNews.bg

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че в Германия трябва да се свърши много работа, за да се изправи пред тъмните сили, които намират основна подкрепа там и в други части на света, предаде БГНЕС.

"Очевидно в Германия те винаги трябва да се разглеждат в определен контекст, в контекста на нашето минало, което означава, че трябва да бъдем много по-бдителни от другите”, каза тя. Говорейки ексклузивно пред Кристиан Аманпур от CNN ден след европейските избори, където националистите не успяха да спечелят прогнозирания скок на подкрепа, Меркел каза: "Трябва да се изправим лице в лице с призраците на миналото”.

"Трябва да кажем на нашите млади хора какво е донесла историята на нас и другите.” През последните дни германските евреи бяха предупредени от водещ държавен служител да не носят на публично място кипата след повишаване на антисемитските атаки. Визирайки нарастването на антисемитизма, Меркел заяви: "в Германия винаги е имало определен брой антисемити сред нас, за съжаление.”

"До ден-днешен няма нито една синагога, нито един дневен център за еврейски деца, нито едно училище за еврейски деца, което да не е необходимо да се пази от германски полицаи”, добави тя.

Меркел, която е канцлер повече от 13 години и е управлявала повече от много световни лидери, пое голяма част от вината за популистката вълна на Европа. Тя нарасна заради нейната роля в мигрантската криза.

Канцлерът отново защити решението си да разреши влизането на близо 1 милион мигранти в Германия, заявявайки, че най-добрият начин за управление на имиграцията вследствие на хуманитарни кризи, като тези в Сирия и Ирак, не е затварянето на границите, а да "бъдем по-бдителни, за да се уверим, че за хората, бягащи от тези страни, се полагат достатъчно грижи". Прогнозата за крайнодясна вълна не се сбъдна до голяма степен заради засилената подкрепа за проевропейските зелени и либерални партии и увеличената избирателна активност в целия блок на състоялите се миналата седмица европейски избори. 

Водещи

Най-четени