Мними жертви на Холокоста получили обезщетения за милиони 10.11 | 09:27

Над 5500 души в САЩ са получили чрез измама 42,5 милиона долара, платени от Германия

От Георги Георгиев

Над 5500 американски граждани, представяли се за жертви на Холокоста, са получили обезщетения за 42,5 милиона долара от Германската държава, предадоха световните агенции.

По случая федералната прокуратура на Ню Йорк е започнала разследване. Повдигнати са обвинения на 17 души, повечето от които са от руски произход.

Шестима от обвиняемите са работели в организацията Claims Conference, подпомагаща жертви на нацизма от времето на Втората световна война.

Обвиняемите трябвало да разглеждат и одобряват легитимни искове за обезщетения. Вместо това те одобрили над 5500 неправомерни иска, като в замяна на това задържали част от сумите по обезщетенията.

По този начин 4957 души получили по 3600 долара в периода между 2000 и 2009 г., или общо 18 милиона долара, с твърдението, че са били прокудени от родните си места от нацисткия режим.

В изявлението на прокуратурата се посочва, че голям брой от хората, които са получили обезщетения неправомерно, са родени след края на войната, а поне един от тях даже не е евреин.

Освен това 658 души са получавали месечни плащания от по 411 долара, или общо 24,5 милиона долара, след като заявили, че са живели в гета, трудови или концентрационни лагери.

Измамата била разкрита през декември миналата година от служители в Claims Conference, които незабавно уведомили ФБР.

Прокуратурата на Ню Йорк посочи, че обвиняемите може да получат присъди до 60 години затвор и глоби 750  хиляди долара.

Водещи

Най-четени