Могерини отмени визитата си в Израел, Нетаняху нямал време за нея 10.06 | 15:16

Има много важни въпроси, които рябва да се обсъдят, отбелязват от Брюксел

От iNews.bg

Израелският премиер Бенямин Нетаняху не може да намери време в програмата си за среща с шефа по политиката на външна политика и сигурност Федерика Могерини, и тя е отменила визитата си в Израел. Могерини трябваше да говори на среща на глобалния форум на Американския еврейски комитет (АЕК) в понеделник. В. "Джерусалем пост" съобщи, че по негова информация провалът на срещата на Нетаняху с представителя на ЕК бил поради "проблеми при насрочването", предаде БГНЕС.

В същото време израелският премиер показа, че е в състояние да вмъкне в своя график онези, с които иска да се срещне. Например, въпреки че в четвъртък следобед отлетя обратно за Израел от Европа, той успя да намери време да се срещне с министъра на външните работи на Латвия и Ирландия в кабинета си същата вечер. Дипломатически източник отбелязва, че ръководителят на външната политика на ЕС е била поканена от АЕК, а не от правителството. Могерини понастоящем е в Йордания и говорителката й каза, че "е разгледала възможността за разширяване на това посещение в Йерусалим, където е поканена да говори в Американския еврейски комитет. От съображения от дневния ред се оказа, че това не е възможно."

Говорителката добави: "Смятаме, че е важно да говорим, защото има много важни въпроси в региона за обсъждане, включително Иран". Тя каза, че Могерини "очаква с нетърпение да се завърне в региона в близко бъдеще", съобщи в. "Джерусалем пост". Последният път, когато Могерини се е срещала с Нетаняху, беше през декември в Брюксел. Само че от няколко месеца еврокомисарят е остро критична във връзка с решението на САЩ да преместят посолството си от Тел Авив в Йерусалим и изтеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран, безредиците на границата на Ивицата Газа с Израел, при които израелската армия застреля десетки палестинци, както и срещу наскоро обявените планове на израелското правителство за строеж на нови селища.

Не за първи път се появяват големи различия между ЕС и Израел. През декември 2015 г., след като ЕС излезе с директива за етикетиране на продуктите от селищата в окупираните територии, Нетаняху насочи външното министерство да преустанови контактите с ЕС за мирния процес в Близкия изток в очакване на преразглеждане на отношенията с институциите на ЕС. Тази ситуация продължи няколко месеца.

Водещи

Най-четени