Москва към Анкара: Ще има последствия 24.11 | 20:09

В Кремъл чакат реакциите от срещата на НАТО, която в момента тече в Брюксел

От Кристиан Костурков

За Турция ще има последствия от свалянето на руския бомбардировач, предупреждава Кремъл. Не става въпрос за военни действия, но от страна на Москва със сигурност ще има ответна, става ясно от думите на говорителя на Путин Дмитрий Песков.

"Разбира се нито аз, нито Владимир Путин, няма да тръгнем да говорим за каквито и да било военни последствия. Президентът няма да допусне подобни изявление. Но заедно с това той отбелязва, че последствията за турската страна от тези ненужни техни действия от днес са неизбежни, съобщава ТАСС.

Междувременно Русия връчи на военното аташе на Турция в страната официален протест заради сваления бомбардировач. Към момента в руското министерство на отбраната се разработват специални мерки за реакция при такива инциденти. Според службата действията на Анкара могат да се смятат за вражеска атака. "Военните операции в Сирия ще продължат", заявиха от руското Министерство на отбраната.

В Москва очакват решенията, които ще бъдат взети на протичащото в момента в Брюксел заседание на постоянните представители на страните членки на НАТО. "Очакваме някаква реакция от тяхна страна. Включително и оценка за тези провокативни и недопустими действия от страна на Турция", казва още Дмитрий Песков.

След днешния инцидент вече е под въпрос и планираната за декември официална визита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Москва. "Това мероприятие вече ще зависи от редица фактори", отбелязва още Песков.

Водещи

Най-четени