Москва съди Киев за над $3 млрд. 17.02 | 18:41

Украинските власти не чуха дори призива на МВФ, затова нямаме друг избор, казват от руското финансово министерство

От iNews.bg

Москва съди Киев за над 3 млрд. долара. Днес властите в Русия са подали иск срещу Украина заради неизплащането на дълг, който възлиза на посочената сума. "Днес руското Министерство на финансите подаде във Висшия съд в Лондон иск срещу Украйна за номиналната сума от 3 млрд. щатски долара, а също и за покриване на разходите по делото", съобщава руският финансов министър Антон Силуанов.

Според думите му до тези действия се е стигнало след няколкото безуспешни опита на Москва да призове украинските власти към конструктивен диалог и те да признаят, че принадлежащите на Русия еврооблигации представляват официален заем и условията по него трябва да бъдат урегулирани при по-добри условия от тези, които Киев е предложил на частните си кредитори.

Просроченият дълг на Украйна към Русия възлиза на 3.075 млрд. долара През декември 2013 г. руското Министерство на финансите е изкупило със средства на Фонд за национално благосъстояние на Руската федерация украински еврооблигации със 2-годишен срок и 5-процентна годишна доходност. До декември 2015 г. Киев регулярно е обслужвал въпросния дълг, но след това украинските власти са наложили мораториум върху изплащането на последната вноска по лихвите, чиято стойност е 75 млн. долара, както и върху погасяването на основната сума от 3 млрд. долара, припомня "РИА Новости".

"Ние многократно изявявахме готовност за обсъждане на възможностите за урегулирането на отношенията между Украйна и Русия по отношение на този дълг и за постигане на извънсъдебно споразумение. За съжаление обаче Киев не се оказа готов за преговори в дух на добра воля, към което го призовавахме не само ние, но и Международния валутен фонд. Затова единственото решение на проблема беше подаването на иск в съда, което и направихме", обясни Силуанов.

Руският финансов министър изразява увереност, че съдът ще работи прозрачно и непреднамерено по случая. Той допълва и че завеждането на такъв иск представлява прецедент в историята и длъжникът би трябвало да съжалява за това, че е предизвикал такова развитие на нещата.

Водещи

Най-четени