Москва: Charlie Hebdo е незначимо издание с малък тираж 06.11 | 15:53

Париж: Журналистите у нас са свободни, не можем да им налагаме

От Кристиан Костурков

Карикатурите, свързани с катастрофата на руския самолет в Египет, които френското сатирично списание Charlie Hebdo публикува в последния си брой, са кощунство и нямат нищо общо се демокрацията. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Той, както вече и много държавни и обществени учреждения в Русия, разкритикува гаврата, което изданието си направи с жертвите на катастрофата. Песков уточни, и категорично заяви, че случката няма да повлияе на отношенията между Русия и Франция.

"Charlie Hebdo не е официално издание на Франция. В същото време е с малък тираж, достатъчно спорно и много хора често се чувстват оскърбени от публикациите в него", обясни говорителят на Путин, цитиран от ТАСС.

Песков разказа, че от неговия екип са се опитали да намерят карикатури, свързани с терористичния акт в редакцията на Charlie Hebdo. "И не намерихме такива. Ако бяхме открили такива, това също щеше да бъде кощунство", казва говорителят на Кремъл. "Не се наемам да съдя тези хора и моралът им. Това вероятно е работа на самите французи. Но в нашата страна това се нарича кощунство", добави още Песков.

Междувременно френските власти се разграничиха от карикатурите в последния брой на списанието и обявиха, че нямат никакво отношение към тях. "Мненията, изказвани от журналистите във Франция, са тяхно свободно право. Но те не налагат никакви ангажименти от страна на властите в страната", казва говорителят на местното Министерство на външните работи Роман Надал. Той допълва и че Париж е бил един от първите, изказали съболезнования на Русия за загиналите в самолетната катастрофа.

В последния си брой Charlie Hebdo публикува две карикатури, свързани с трагичния инцидент с руския Airbus A321, който се разби над Синайския полуостров миналата събота. На първата е нарисуван терорист от "Ислямска държава”, който се е хванал за главата и върху когото от небето падат отломки от самолета. Текстът под нея гласи "ИД: Руската авиация увеличава бомбардировките”. Втората карикатура представлява човешки череп със слънчеви очила на фона на отломките от лайнера. Тя е подкрепена от текста "Рисковете на руската нискотарифна авиокомпания. Трябваше да летя с Air Cocaine”.

Водещи

Най-четени